Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Con rit

29.9.2011 13.51

Laura Häkli

Risto Isomäen tuore ekotrilleri Con rit on tuttua, mutta entistäkin parempaa Isomäki-laatua: kiinnostavaa luonnontietoa, pinnallisia ihmissuhteita, henkeäsalpaavia tilanteita, kaameita ja tosia ympäristöongelmia.

Tällä kertaa seikkailu kiertyy suuren merikäärmeen myytin ympärille, ja sen tiimoilta Isomäki vyöryttää lukijalle valtavan määrän tietoa vanhoista kulttuureista, niiden yhtymäkohdista ja eliölajien sukupuuttoon kuolemisesta. Ympäristöongelmista esiin nousee erityisesti suosademetsien tuhoaminen Indonesiassa, mikä saattaa pahimmillaan johtaa ilmastonmuutoksen riistäytymiseen käsistä.

Kirja on luettava melkein yhdellä istumalla, sillä varsinkin viimeisillä 180 sivuilla yllättävät käänteet vedenalaisissa luolissa seuraavat toisiaan niin tiheään, että hapenpuute uhkaa lukijaakin.

Isomäkeä on ihailtava siitä, että hän rakentaa faktojen pohjalta yllättäviä maailmanselitysteorioita ja tekee niistä kiinnostavaa luettavaa, joka varmasti tavoittaa suuren yleisön paljon paremmin kuin aiheesta kirjoitetut pamfletit tai lehtijutut koskaan. Tätä ei tee Suomessa kukaan muu.

* * * * *

Risto Isomäki: Con rit. Tammi 2011.
Viite