Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Game Change

2.8.2012 11.32

Lasse Leipola

Game Change on juuri nyt erittäin ajankohtainen elokuva. Mitt Romneylla on tällä hetkellä sama pulma kuin John McCainilla neljä vuotta sitten: pitäisi valita varapresidenttiehdokas, joka täydentäisi presidenttiehdokkaan profiilia juuri sopivalla tavalla.

McCain tarvitsi aborttioikeutta vastustavan naisen ja hänen kampanjansa päätyi Alaskan kuvernööri Sarah Paliniin. Valinta ei onnistunut kovin hyvin. Vaikka Palin herätti republikaanien syvät rivit, jotka vieroksuivat liberaalina pidettyä McCainia, tarjosi hänen taustansa ja lukuiset lipsahduksensa paljon ammuksia Obaman kampanjalle.

Laadukkaasta televisiotuotannosta tunnetun HBO:n elokuva Game Change kertoo ehdokas Palinin tarinan alkuhuumasta epätoivoon ja lopulta vaali-illan pettymykseen. Palin kuvataan omapäisenä naisena, jonka heikko asiantuntemus erityisesti ulkopolitiikassa ja valtaisa into ja taito olla esillä aiheuttavat räjähdysherkän yhdistelmän.

Näyttelijäkaarti on huima, kun ottaa huomioon, että kyseessä on "vain" televisioelokuva. Palinin roolissa loistaa Julianne Moore, senaattori McCainina Ed Harris ja kampanja päästrategi Steve Schmidtinä Woody Harrelson. Kaikki kolme ovat olleet useasti ehdolla Oscar-voittajiksi ja tekevät nytkin hienot roolisuoritukset.

Elokuva on yllättävä taidonnäyte myös Jay Roachilta, joka on aiemmin ohjannut lähinnä Austin Powerit ja muita hölmöilyleffoja. (Seuraavassa elokuvassaan Roach jatkaa politiikan parissa, mutta palaa samalla hölmöilyyn: pian ensi-iltansa saavan The Campaign -komedian pääosissa nähdään koomikot Will Ferrell ja Zach Galifianakis.)

* * * * *

Jay Roach: Game Change. Vuonna 2012 valmistunut elokuva pyörii Canal+:lla.
Viite