Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Hatters, Railwaymen and Knitters

7.11.2013 11.35

Lasse Leipola

Daniel Grayn kirjoittama Hatters, Railwaymen and Knitters on melko omituinen kirja. Matkakertomukseksi se on aivan liian hajanainen, jalkapallokirjaksi siinä on aivan liian vähän jalkapalloa eikä se oikeastaan ole mikään esseekokoelmakaan.

Kolmikymppinen Gray päättää kymmenen Skotlannissa viettämänsä vuoden jälkeen lähteä tutkimaan kotimaataan Englantia jalkapallokenttien kautta. Kyseessä ei ole yksi matka vaan tusina yhden päivän ja yön mittaista piipahdusta.

Jokaisessa matkakohteessaan Gray kertaa nopeasti kaupungin ja sen jalkapallojoukkueen historiaa, minkä jälkeen hän suuntaa otteluun. Hän ei missään vaiheessa puhu juuri kenellekään vaan tyytyy seuraamaan sivusta, mikä jättää kirjan vähän huteralle pohjalle. Vähän googlailua ja pari päivää palloilua, niin kirjan ainekset ovat kasassa?

Paremmalle kirjoittajalle ja tarkkanäköisemmälle havainnoitsijalle se voisi riittää, mutta Gray ei pääse missään vaiheessa kovin syvälle. Välillä hän yrittää olla hauska, mutta vitseistä ehkä joka viides löytää maaliinsa.

Kaikista heikkouksistaan huolimatta Grayn kirja on ihan viihdyttävää luettavaa niille, joilla on kokemuksia sumusaarten lämpimistä tuopeista ja kylmistä katsomoista.

* * *

Daniel Gray: Hatters, Railwaymen and Knitters. Bloomsbury 2013.
Viite