Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Hiljaiset – introverttien manifesti

5.7.2012 10.37

Lasse Leipola

Kulttuurimme arvostaa suuresti ekstroversiota: esimerkiksi tiimityöskentely ja verkostoituminen ovat elinehtoja moderneilla työmarkkinoilla. Tämä voi olla kova paikka introverteille, joita on joukossamme paljon enemmän kuin päältäpäin uskoisi.

Amerikkalainen neuvottelukonsultti Susan Cain on introvertti, joka on jo vuosien ajan perehtynyt tähän ristiriitaan. Hänen seitsemän vuoden työnsä tulos Hiljaiset – introverttien manifesti on erittäin kiinnostava ja monipuolinen kirja aiheesta. Varsinkin Yhdysvalloissa se on nostanut asian myös näkyvästi esille.

Cain lähestyy aihettaa useasta eri suunnista: omista kokemuksistaan, tieteellisestä tutkimuksesta sekä Harvard Business Schoolin kaltaisista paikoista, joissa ekstroversion merkitystä korostetaan. Hän pohtii myös onko ekstroversio hyödyllistä vai haitallista esimerkiksi finanssimarkkinoilla tai uusia ideoita kehiteltäessä.

Kirja on suositeltavaa luettavaan oikeastaan ihan kaikille. Ekstrovertit oppivat ehkä hieman ymmärtämään omia heikkouksiaan sekä sitä, ettei hiljaisuuden tai pidättäväisyyden taustalla välttämättä ole epäkohteliaisuutta tai vihamielisyyttä.

Introverteille lukukokemus voi olla suorastaan voimaannuttava. Cain kertoo tutkimuksista, joiden perustella monet introverttien ominaisuudet ovatkin vahvuuksia. Hän antaa myös neuvoja siihen, miten hän itse ja muut introvertit ovat oppineet selviytymään näennäisesti ekstroverttien hallitsemassa maailmassa.

Ja jos et vielä tiedä kumpaan leiriin sinä kuulut (tai mihin kohtaan niiden välillä), on kirjassa myös runsaasti eväitä itsetutkiskeluun.

* * * *

Susan Cain: Hiljaiset – introverttien manifesti. Avain 2012.
Viite