Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Historiaa kodin ja kasvien kautta

5.4.2012 12.08

Lasse Leipola

Historiaa voi lähestyä mitä yllättävimmistä suunnista. Viime vuonna suomeksi ilmestynyt Sisään! lähtee kodista ja tuore 50 kasvia, jotka muuttivat maailmaa kasveista. Molemmat päätyvät kuitenkin kertaamaan samanlaisia – ja osin jopa täysin samoja – tapauksia historiasta.

Bill Bryson esittelee kotien ja kotona asumisen historiaa kiertäen omaa kotiaan huone kerrallaan. Vaikka rakenne on selkeä, ei hän malta noudattaa sitä vaan seilaa estoitta aiheesta toiseen. Esimerkiksi työhuonetta käsittelevässä luvussa puhutaan lähinnä hiiristä, rotista ja tuholaishyönteisistä. Yhteys työhuoneeseen jää vähintäänkin hämäräksi.

Myös kasvien kautta historiasta kertovalla Bill Lawsilla on paikoin vaikeuksia pysyä täysin aiheessa. Esimerkiksi saniaisista kertova luku käsittelee oikeastaan hiilen käytön historiaa ja ilmastonmuutosta.

Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä molemmat ovat erinomaisen kiinnostavia ja viihdyttäviä kirjoja. Lawsin teoksen suomenkielinen laitos on kaiken lisäksi vielä upean näköinen vanhoista kasvikirjoista lainatun ulkoasunsa ansiosta.

* * * *

Bill Bryson: Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona. WSOY 2011.

* * * * *

Bill Laws: 50 kasvia, jotka muuttivat maailmaa. Moreeni 2012.
Viite