Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Järistyksen jälkeen

21.9.2012 13.42

Lasse Leipola

Roberto Saviano nousi maailmanlaajuiseen maineeseen erinomaisella Gomorra-kirjallaan. Se oli nuoren idealistisen toimittajan uskalias reportaasi Napolin seutua hallitsevasta Camorrasta. Paljastuskirja oli järisyttävää luettavaa monessa maassa, mutta kirjoittajansa jaloista toiveista huolimatta se ei johtanut suureen kurinpalautukseen.

Sen sijaan Gomorran nostattama huomio ajoi Savianon jatkuvaan hengenvaaraan ja ympärivuorokautiseen suojeluun. Hänen hiljattain suomennettu artikkelikokoelmansa Järistyksen jälkeen, Tositarinoita Berlusconin Italiasta osoittaa, että muutamassa idealismi on vaihtunut katkeruudeksi, vihaksi ja epätoivoksi.

Saviano kuvaa synkästi, kuinka mafia pitää hallussaan koko Italiaa ei vai sen eteläisintä osaa. Savianon tähdittämään televisiosarjaan perustuvat tekstit muodostavat yksissä kansissa todella rasittavan ja sekavan kokonaisuuden, jonka pelastaa ainoastaan se, että Savianolla on yhä paljon kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan.

Hän kuvaa, kuinka mafia kierrättää jätteitä moottoriteihin, peltoihin tai kerrostalojen seiniin. Seurauksena tästä syöpätapaukset yleistyvät ja talot romahtavat luultua helpommin. Rakennustarkastajat eivät hoida tehtäviään ja vaaleja ostetaan tarvittaessa vaikka ääni kerrallaan.

* * *

Roberto Saviano: Järistyksen jälkeen. WSOY 2012.
Viite