Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Kova päivä

25.1.2013 11.51

Lasse Leipola

Salanimen Mark Owen suojista kirjoitettu kirja Kova päivä – hyökkäys Osama bin Ladenin piilopaikkaan on kuvaus Yhdysvaltain laivaston erityissodankäynnin kehitysryhmästä eli Devgrusta. Kyseessä on Navy Seal -erikoisjoukkojen eliittiyksikkö, joka lähetetään kaikkein vaikeimpiin paikkoihin.

Kirjan ensimmäisessä puolikkaassa Owen kertoo taustastaan sekä taistelukokemuksistaan Irakissa ja Afganistanissa. Kirjan toinen puolisko on varattu seikkaperäiselle kuvaukselle operaatiosta, jonka seurauksena Osama bin Laden surmattiin.

Vaikka Owen säikyttelee lukijaa esipuheessa lupaamalla, ettei kerro mitään salaista, arkaluontoista tai toimintatapoja avaavaa, on kirja erittäin kiinnostavaa luettavaa. Se antaa hyvän kuvan siitä, millä tavalla erikoisjoukkoja on käytetty terrorisminvastaisessa sodassa.

He eivät ole töissä sotatoimialueilla vaan harjoittelevat kotitukikohdassaan Yhdysvalloissa. Vain muutaman kerran vuodessa heidät lähetetään suorittamaan tehtäviä, jotka kestävät vain joitakin tunteja. Harjoittelun ja varsinaisen toiminnan välinen suhde on samaa luokkaa huippu-urheilijoilla.

Moraalista tai poliittista pohdintaa tällaiselta kirjalta on turha edes odottaa.

* * * *

Mark Owen & Kevin Maurer: Kova päivä - hyökkäys Osama bin Ladenin piilopaikkaan. Otava 2012.
Viite