Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Kuningas Litmanen

27.9.2012 9.50

Lasse Leipola

Suomalaisurheilijat – nykäset, sieviset, räikköset – tunnetaan yleensä paitsi saavutuksistaan kentillä myös vapaa-ajan vietostaan. Yksi suomalaisurheilija, ehkä se kaikista suurin, ei kuitenkaan ole juurikaan lööpeissä viihtynyt.

Siksi odotukset olivatkin erityisen korkealla, kun Arto Koskisen Kuningas Litmanen dokumentin markkinoinnissa luvattiin, että ensimmäistä kertaa päästään lähelle Jari Litmasta ”ei ainoastaan jalkapalloilijana, vaan myös pidettynä ja arvostettuna ihmisenä”.

Haastatteluihin ja vanhoihin ottelupätkiin perustuva elokuva kulkee uskollisesti läpi Litmasen uran Lahden Reippaasta HJK:n ja MyPan kautta Ajaxin huippuvuosiin. Tämän jälkeen alkaa hidas ja pitkä alamäki ensiksi Barcelonan ja Liverpoolin vaihtopenkeille ja lopulta takaisin Suomeen.

Dokumentti on laadukkaasti tehty, mutta sisältönsä puolesta se ei tarjoa muutamaa arkistofilmiä ja tähtihaastattelua lukuunottamatta mitään sellaista mitä ei löytyisi jo Youtubesta tai Wikipediasta.

Mysteerien verhoa ei juurikaan raoteta, sillä kuten moni muukin monarkki myös Suomen kuningas haluaa pitää yksityiselämänsä visusti salassa.

* * *

Arto Koskinen: Kuningas Litmanen. Ensi-ilta 28. syyskuuta 2012.
Viite