Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Laulan sinusta – kirje tyttärilleni

3.11.2011 14.46

Laura Häkli

Presidentti Barack Obama on saanut presidenttinä aikaan muutakin kuin terveydenhuoltouudistuksen, ainakin lastenkirjan. Juuri suomennetun Laulan sinusta – kirje tyttärilleni on kuvittanut Loren Long, joka on tehnyt lastenkirjoja aiemmin muun muassa Madonnan kanssa.

Laulan sinusta on ylevää tavaraa, sen voisi hyvin kuvitella presidentin puheeksi vaikka yliopiston avajaisiin. Se on kirjoitettu Obaman omille tyttärille, joiden muistutetaan olevan muun muassa älykkäitä, luovia ja hyväsydämisiä.

Jokaista ominaisuutta edustamaan on valittu tunnettu amerikkalainen, esimerkiksi peräänantamattomuutta Martin Luther King Jr ja voimakkuutta Helen Keller. Kirja päättyy valtavaan nostatukseen siitä, miten hieno kansakunta Amerikka onkaan.

Suomalaislukijalle teksti vaikuttaa hiukkasen yliampuvalta ja turhan amerikkapainotteiselta, mutta toisaalta ylistys vetoaa tunteisiin ja saa ajattelemaan positiivisesti.

5-vuotiaan testilukijan oli vaikea käsittää kirjan abstrakteja kuvauksia esimerkiksi siitä, miten Jackie Robinson ”muutti kunnioituksen rakkaudeksi”.

Testilukijan arvio Obaman kirjasta onkin tyly: ”Tylsä.”

* *

Barack Obama: Laulan sinusta – kirje tyttärilleni. WSOY 2011.
Viite