Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Mafia Export

28.10.2011 11.15

Lasse Leipola

Mafia Export on samaan aikaan sekä erinomaisen kiinnostava että ärsyttävän onneton kirja. Se on kiinnostava siksi, että se kuvaa varsin kattavasti sitä, miten italialainen mafia on levittäytynyt ympäri maailman.

Kirjan kirjoittanut Italian mafianvastaisen komission entinen johtaja Francesco Forgione tuntee aiheensa hyvin ja saa asetettua mafian toiminnan myös järkyttäviin mittasuhteisiinsa: 130 miljardin liikevaihdolla pyörivä järjestelmä työllistää noin kymmenen prosenttia Etelä-Italian työikäisestä väestöstä.

Kirjassa annetaan lukuisia esimerkkejä siitä, miten italialaiset mafiaperheet luovat yhteyksiä ympäri Euroopan ja maailman. Kirjan suurin ongelma onkin se, ettei siinä ole juurikaan muuta kuin näitä tapauskuvauksia enemmän tai vähemmän mielivaltaisessa järjestyksessä. Esimerkiksi italialaisten nimien ja lempinimien määrä on niin valtava, että kokonaisuuksien ja yhteyksien hahmottaminen on varsin työlästä.

Sekavan rakenteen ja hakemiston puuttuminen eivät yhtään auta asiaa. Kirjan lopusta löytyy tosin luettelo pidätetyistä mafiosoista sekä lyhyt selvitys siitä, miten mafia toimii missäkin maassa. Harmillista, että nämäkin tiedot vain kasvattavat haastavan palapelin palojen määrää.

Sen sijaan, että Forgione piirtäisi suuren kuvan mafiasta maailmalla, näyttää hän vain yksityiskohtia, joiden yhdisteleminen jää täysin lukijan omien taitojen ja taustatietojen varaan.

* *

Francesco Forgione: Mafia Export. Atena 2011.
Viite