Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Matkalla

27.7.2012 7.16

Lasse Leipola

Jack Kerouacin klassikkokirjassa Matkalla päähenkilö Sal Paradise, jonka kirjailija myönsi perustuvan hänen omiin kokemuksiinsa, lähtee tuttavansa Dean Moriartyn kanssa kiertämään Amerikkaa. Edessä on joukko viinan, huumeiden ja seksin värittämiä reissuja.

Tuoreessa elokuvassa Sam Rileyn esittämä päähahmo Sal on vieläkin lähempänä oikeaa Kerouacia: hän ei ole ole kirjan tavoin Amerikan italialainen vaan Kanadan ranskalainen eikä hän ei asu tätinsä kanssa New Jerseyssä vaan äitinsä luona Queensin Ozone Parkissa.

Rileystä lähtien elokuvan roolitus on onnistunut todella hyvin. Erityishuomion ansaitsevat myös Marilouta näyttelevä Kristen Stewart sekä levotonta Moriartya näyttelevä Garrett Hedlund. Mukana on myös muutama tutumpi naama kuten Kirsten Dunst, Viggo Mortensen ja Steve Buscemi.

Walter Sallesin ohjaama elokuva nuoruuden antaman vapauden ja aikuistumisen tuomien velvoitteiden välillä horjuvista miehistä on surumielinen ja paikoin koskettava. Se ei kuitenkaan pääse niin syvälle kuin se yrittää.

* * *

Walter Salles: Matkalla. Ensi-ilta 27.7.2012.
Viite