Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Mediahuora

4.4.2012 9.45

Anu-Elina Lehti

Vinkki media-alasta haaveileville: ÄLÄ

Venla Hiidensalon Mediahuora naurattaa. Samaan aikaan se myös itkettää, sillä suurin osa teoksen fiktiosta on faktaa. Mediahuoran päähenkilö on kolmekymppinen freelancetoimittaja Maria Vartiainen.

Nimi on lainattu eräästä suomalaisesta naistenlehdestä, jossa kyseistä nimeä on vuosia käytettu pseudonyyminä silloin, kun toimittajat ovat halunnneet avautua omasta parisuhteestaan tai seksielämästään.

Mediahuorassa freelancertoimittajat ovat paarialuokkaa, media-alan marjanpoimijoita, jotka tekevät töitä puoli-ilmaiseksi, ilman lomia, sairauspäivärahoja ja arvostusta. Suuret mediatalot pakottavat heidät allekirjoittamaan epäreiluja sopimuksia ja juttuja ostavat toimituspäälliköt lyövät keskenään vetoa, kuka pystyy ostamaan kuukauden jutut halvimmalla.

Siinä missä lehdet riistävät toimittajia, toimittajat riistävät haastateltavia. Heidän tragedioistaan syntyy huutavia otsikoita, mutta onko oikein myydä rahapulassa ystäviensä ja sukulaistensa elämiä lehdille?

Mediahuorassa on paljon teräviä huomioita Facebook-ajastamme, mutta kirja olisi ollut vielä osuvampi, jos se olisi maltettu tiivistää 400 sivusta 300 sivuun.

* *

Venla Hiidensalo: Mediahuora. Otava 2012.
Viite