Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Mitt

6.2.2014 10.09

Lasse Leipola

Mitt Romney istuu perheensä kanssa hotellihuoneessa ja saa juuri kuulla, että hän on hävinnyt vuoden 2012 presidentinvaalit Barack Obamalle. Leikkaus. Sama porukka istuu kuusi vuotta aiemmin mökillä pohtimassa, kannattaisiko Romneyn asettua ehdolle vuoden 2008 vaaleissa.

Eli ohjaaja Greg Whiteleytä ei voi ainaan moittia siitä, etteikö hän olisi päässyt kameran kanssa sisäpiiriin tai että kyseessä olisi joku hätäisten hutaistu kampanjaelokuva. Hän näyttää, kuinka arkista on presidenttiehdokkaan elämä tien päällä kampanjan aikana. Harvoin kukaan on päässyt myöskään näyttämään, miten suuriin televisioväittelyihin valmistaudutaan ja minkälainen itse osallistujien tunnelma on jälkikäteen.

Whiteleyn dokumentti onkin huikean kiinnostavaa katsottavaa Yhdysvaltain politiikasta kiinnostuneelle. Tosin intiimiyden hintana on se, että elokuva on melko myötäsukainen ehkä juuri siksi melko epäpoliittinen. Kulisseissa ei juurikaan kuohu ja muutenkin tavoitteena on ollut enemmän käsitellä ihmisiä kuin heidän harjoittamaansa politiikka.

Kompromissi on kuitenkin ollut kannattava.

* * * *

Greg Whiteley: Mitt. Netflix 2014.
Viite