Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Näkymättömät kädet

20.1.2012 13.47

Vesa Sisättö

Keille kuuluvat ne näkymättömät kädet, jotka ovat poimineet tomaatit ja kurkut aamiaisleipiemme päälle? Tämä on lähtökohta Ville Tietäväisen sarjakuvaromaanille Näkymättömät kädet.

Teos kertoo marokkolaisesta Rashidista, joka lähtee Espanjaan paremman elämän toivossa. Euroopassa tarjolla on työtä, joka ei oikeastaan ole edes harmaata vaan pimeää: kaikkien lakien ulkopuolella olevaa vihannesten korjuuta jättimäisellä kasvihuoneplantaasilla. Valitettavasti Rashidille kasvihuoneiden labyrintti ei ole edes Helvetin esikartano, vaan alemmaksikin pääsee.

Tietäväinen paljastaa meille toisen maailman, joka on silmiemme edessä, mutta silti näkymättömissä. Tässä maailmassa elävät Rashidin kaltaiset paperittomat siirtolaiset, romanikerjäläiset, spurgut ja katujen kylähullut.

Näkymättömät kädet ei ole pelkkää eurooppalaisten häpeäpilkun osoittelua. Se on myös aito tarina yksilöstä ja tämän kohtalosta, jota näkymätön käsi ohjaa. Auki jää, kuuluuko tuo käsi markkinavoimille vai Allahille.

Tarina on kerrottu kuvin, jotka ovat samanaikaisesti rujon realistisia että herkän kauniita. Ei turhaan sanota, että satavuotiaalla suomalaisella sarjakuvalla menee nykyään lujaa.

* * * * *

Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet. WSOY 2011.
Viite