Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Pandora's Promise

27.11.2013 9.22

Lasse Leipola

Robert Stone on aiemmin ohjannut muun muassa myötäsukaisen elokuvan amerikkalaisesta ympäristöliikkeestä ja kriittisen elokuvan ydinasekokeista. Nyt hän kuvaa ympäristöliikkeen hahmoja, jotka ovat hänen itsensä tavoin kääntäneet kelkkansa ydinvoiman suhteen.

Elokuva hyökkää täydellä voimalla ydinvoimakriittistä ympäristöliikettä vastaan. Sen mukaan taustalla on epärationaalinen ydinaseista, populaarikulttuurista ja vääristä mielikuvista kumpuava pelko. Tästä hypätään nopeasti pelottelemaan ympäristöliikettä ilmastonmuutoksella ydinvoiman puolelle.

Kysymys on vaikea ja tärkeä, minkä vuoksi jokaisen ilmastonmuutosta pelkäävän pitäisi oikeasti pohtia asiaa uudelleen ilman ideologista vastustusta. Elokuva ei kuitenkaan pyri purkamaan vastakkainasettelua vaan vahvistaa sitä: ydinvoiman vastustajat ovat kadulla huutavia hippejä, kannattajat pääsevät puhumaan rauhallisissa haastatteluolosuhteissa.

Ydinvoiman haitallisista puolista olennaisimmat ohitetaan: ydinjätteestä todetaan vain, että seuraava reaktorisukupolvi tuottaa niitä vähemmän, ja hinnasta ei puhuta mitään. Säteilykammoa ja onnettomuuksien todellisia vaikutuksia käsitellään laajemmin.

Poleemisena pamflettielokuvana tai yleisesityksenä ydinteollisuuden kehityksestä se on hyvä ja kiinnostava.

* * * *

Robert Stone: Pandora's Promise. iTunesissa 10.12 alkaen.
Viite