Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Skyfall

7.11.2012 7.09

Lasse Leipola

Elokuvamaailmassa on tuskin toista yhtä suosittua ja yhtä läpikaluttua hahmoa kuin James Bond. Näiden kahden ominaisuuden yhdistelmä johtaa siihen, että muutaman vuoden välein teattereihin tulee uusi Bond, joka yrittää enemmän tai vähemmän epätoivoisesti erottautua edeltäjistään.

Daniel Craigin myötä hahmosta on tullut realistisempi ja synkempi. Talouslehti Economistin analyysin mukaan nyky-Bondilla on edeltäjiään vähemmän naisia, mutta viinaa hän juo enemmän.

Ensin tämä tuntui raikkaalta, mutta vähitellen alkaa näyttää siltä, että Bondin omaperäisyys on sulautumassa toimintaelokuvan valtavirtaan.

American Beautylla läpimurtonsa tehneen Sam Mendesin ohjaama Skyfall ei kuitenkaan ole huono elokuva. Se alkaa vähän kömpelösti, mutta etenee vauhtiin päästyään paremmin kuin muut 2000-luvun Bondit. Pääpahista näyttelevän Javier Bardemin ansiosta se nousee myös näyttelijöidensä puolesta elokuvasarjan parhaimmistoon.

Bondmaisuus on kuitenkin valitettavan päälleliimattua. Tuntuu melkein siltä, että käsikirjoitukseen on viime hetkellä ja hätäpäissään lisätty muutama kömpelö Bond-klisee, joita ilman elokuva olisi ollut yhtenäisempi kokonaisuus.

* * *

Sam Mendes: Skyfall. Ensi-ilta 26. lokakuuta 2012.
Viite