Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Syötäväksi kasvatetut

4.10.2012 15.34

Lasse Leipola

Elina Lappalainen on tehnyt uroteon. Hänen kirjoittamansa Syötäväksi kasvatetut on kiihkoton ja helppolukuinen tietokirja. Se on erinomainen esitys monimutkaisesta asiasta, johon liittyy paljon harhaluuloja ja vakaumuksen ohjailemia mielipiteitä.

Kirjassa käydään läpi kaikkea eläinten hyvinvoinnin filosofiasta maatalousmarkkinoihin. Varsinainen pihvi on selvitys kanojen, broilerien, sikojen ja lehmien kasvattamisesta Suomessa.

Suurin yllätys kirjassa on Lappalaisen arvio siitä, että monien arveluttavimpana pitämä broilerintuotanto voi olla parempi vaihtoehto kuin sika tai nauta.

Hän perustelee tätä sillä, että broilerit ovat yleensä terveitä, niiden liikkumista ei rajoiteta eikä niille tehdä kivuliaita toimenpiteitä kuten porsaille tai vasikoille. Broilerin elämä on lyhyt.

”Jos sen olot ovat huonot, se ehtii kärsiä niistä vähemmän aikaa kuin useita vuosia elävä lehmä tai emakko.”

* * * * *

Elina Lappalainen: Syötäväksi kasvatetut. Atena 2012.




Viite