Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Syksyn 2011 Hugleikur Dagsson -tuotteet

28.10.2011 11.43

Lasse Leipola

Hugleikur Dagssonin räävittömistä sarjakuvista ollaan ilmeisesti vähitellen tekemässä Fingerporin kaltaista brändiä. Viiden pilakuvakokoelman jälkeen sarjan oli määrä päättyä, mutta ainakin suomalaiskustantaja Atena on vasta nyt samassa suuren vaihteen päälle.

Tänä syksynä Atena on nimittäin julkaissut Hugleikurin Perimmäinen pohjola -albumin, joka erillisten pilakuvien sijaan lähes satasivuinen yksittäinen tarina Islannin mytologioista. Sen lisäksi valikoimaan ovat tulleet Hugleikur Dagsson -pelikortit ja vanhoilla pilakuvilla kuvitettu Elämäsi viimeinen kalenteri, jonka nimi viittaa mayojen ennustamaan maailmanloppuun 21. joulukuuta 2012.

Pelikortit kuuluvat samaan sarjaan kuin viime vuonna julkaistu Popular hits -kirja, jossa Dagsson kuvitti tunnettuja hittikappaleita (tai oikeastaan niiden nimiä) omalla räävittömällä tyylillä. Pelikorteissa on sen sijaan kuvitettuna erilaisia käsitteitä, kuten viha, rakkaus ja toivo.

Popular hitsiä, pelikortteja sekä jo aiemmin julkaistuilla kuvilla täytettyä kalenteria vaivaa kaikkia sama ongelma kuin viimeisiä pilakuvakokoelmia: tämä kaikki alkaa olla jo nähty ja yliampuvan räävittömyyden hauskuus on jo ylittänyt parasta ennen -päivämääränsä.

Perimmäinen pohjola on sen sijaan jotain aivan muuta: pitkä tarina jossa yhdistellään islantilaista mytologiaa ja menoa nyky-Islannissa. Sääli vain, että tarinassa on yhtä vähän imua kuin albumin tylsänharmaassa kannessa.

Toivottavasti Hugleikur Dagsson jatkaa uuden tyylinsä etsimistä ja yllättää meidät vielä joskus yhtä riemastuttavalla tavalla kuin hänen ensimmäiset kirjansa muutamia vuosia sitten.

* *

Hugleikur Dagsson: Perimmäinen pohjola. Atena 2011.

* * *

Hugleikur Dagsson: Elämäsi viimeinen kalenteri. Atena 2011.

* * * *

Hugleikur Dagsson -pelikortit. Atena 2011.
Viite