Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Talebaneja odotellessa

2.12.2011 13.28

Laura Häkli

Afganistan on mieletön paikka: kaunis, sotaisa, levoton ja epätasa-arvoinen. On suureksi osaksi Afganistanin omaa viehätystä, että ruotsalaistoimittaja Jesper Huorin kirja Talebaneja odotellessa vetää lukijan mukaansa.

Päiväkirjamaiset merkinnät vaarallisessa maassa seikkailevan toimittajan arjesta ovat kiehtovaa luettavaa. Huor kertoo kiinnostavista ihmiskohtaloista, lapsiavioliitoista ja julmuuksista, mutta myös ihmisten hyvyydestä, teenjuonnista ja kirkkaasta vuoristoilmasta.

Kirjan sisältö jää taitavasta kerronnasta huolimatta irralliseksi ja tarinan kaari poukkoilevaksi. Kirjasta ei ole Kabulin kirjakauppiaan kilpailijaksi, mutta se kuitenkin auttaa ymmärtämään afganistanilaisten arkea paljon uutisvälähdyksiä paremmin.

Lopussa taustalla pysytellyt kirjailija-toimittaja paljastaa oman kantansa Afganistanin tilanteeseen: hänen mielestään Isaf-joukot on vedettävä maasta, mutta vähitellen. Talebaneja ei saada neuvottelupöytään, ja sodan poliittinen ratkaisu on yhtä kaukana kuin ennenkin.

* *

Jesper Huor: Talebaneja odotellessa. Into 2011.
Viite