Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tappotanner

Timothy Snyder Tappotanner

2.10.2014 12.55

Sammeli Heikkinen

Kamala kirja, tietenkin. Timothy Snyderin Tappotanner - Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä kertoo suurin piirtein vuosien 1930-45 välisestä ajasta nykyisen Puolan, Valko-Venäjän, Ukrainan, Baltian maiden ja Venäjän lounaisnurkan alueella. Tämä siis on Snyderin Tappotanner.

Tällä alueella nimittäin Stalinin Neuvostoliitto ja sen jälkeen Hitlerin Saksa suorittivat suurimman osan avuttomiin ihmisiin - siviileihin ja sotavankeihin - kohdistamistaan massasurmista. Ja kun aihe on tämä, niin kirjakin on tietenkin kamala.

Snyder valottaa ihmisten kärsimyksen aika taiten muutamalla kuvauksella, eikä sorru raakuuspornoon. Stalinin suuren terrorin vainojen keskittymisen Neuvostoliiton kansallisiin vähemmistöihin Snyder taustoittaa ja selittää hyvin, kuten myös Hitlerin ajattelun muutoksen: Sotaonnen kääntyminen vauhditti juutalaisten laajamittaista murhaamista.

Valtavasti uutta tietoa kirjassa ei ole aiheeseen perehtyneelle. Lisäksi koko tappotanner-teema vaikuttaa päälleliimatulta, sanaa toistellaan johdannossa ja seuraavaksi siihen palataankin vasta aivan lopussa. Sinänsä se, että murhaaminen sijoittui maantieteellisesti Saksasta itään, on näkökulma jota harvoin nostetaan keskiöön.

Snyderin ajatus siitä, että Stalinin ja Hitlerin systeemien vuorovaikutus oli tärkeää massamurhaamiselle tai ainakin sille, millaisen muodon se sai, on kiinnostava, mutta jää vaille vankkoja perusteita.

Toisen maailmansodan karmeimmista puolista suolletaan kirjaa sellaista tahtia, ettei Snyderin neljä vuotta suomentamista odottanut kirja tunnu erityisen tuoreelta.

* * *

Timothy Snyder: Tappotanner - Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä. Suomentanut Seppo Hyrkäs. Siltala 2014.
Viite