Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Ulkoministeriö – Diplomaattisia merkintöjä 2

4.2.2013 15.45

Sammeli Heikkinen

Toinen osa on ehkä vielä parempi kuin ensimmäinen. Christophe Blainin ja Abel Lanzacin Ulkoministeriö-sarja alkoi viime vuonna ja saa nyt suomennettua jatkoa.

Kyseessä on siis poliittinen satiiri. Sarjakuva avaa Ranskan ulkoministeriön tavattoman raskaalta, pikkutarkalta ja sekasortoiselta vaikuttavaa toimintaa. Ja onnistuu samalla olemaan varsin hauska.

Päähenkilö on edelleen ulkoministerin puheita kirjoittava Arthur Vlaminck, joka yrittää työtaakkansa alla pitää yllä suhdetta tyttöystäväänsä. Kaikki pyörii kuitenkin luonnonvoimanomaisen ulkoministerin, Alexandre Taillard de Wormsin ympärillä.

Ulkoministeriö-sarjakuvat perustuvat Lanzacin (nimimerkki) kokemuksiin ulkoministeriössä ja Taillard de Wormsin esikuva on Dominique de Villepin.

Ulkoministeriön toisessa osassa on entistä enemmän henkilöhahmoja, minkä vuoksi ulkoministeriön ja Vlaminckin rooli on hieman aiempaa pienempi. Toisaalta koko teoksen läpi ranskalaiset joutuvat kamppailemaan yhdysvaltalaisten kanssa Luusdemin kriisin selvittämisen keinoista. Luusdemin esikuva on tietenkin Irak.

Yhtenäinen juoni tuo kirjaan edeltäjäänsä enemmän ryhtiä.

Christophe Blainin piirrosjälki on lyhyesti sanottuna loistavaa.

* * * * *

Christophe Blain & Abel Lanzac: Ulkoministeriö – Diplomaattisia merkintöjä 2. WSOY 2013.
Viite