Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Verkko ja vapaus

3.7.2012 12.58

Lasse Leipola

Onko internet vallassa olevien vai heidän haastajiensa väline? Tätä kysymystä pohditaan toimittaja Hanna Nikkasen kirjassa Verkko ja vapaus.

Teoksessa käydään läpi merkittävimpiä verkon vapauteen liittyviä tapauksia viime vuosilta. Nikkanen on myös matkustanut verkkoilmiöiden perässä muun muassa Egyptissä, Kuubassa ja Islannissa. Kansainväliset ruohonjuuritason esimerkit antavat mittasuhteita Nikkasen esittämille kysymyksille.

Erityisen kiinnostava on luku, jossa käsitellään sitä, miten täällä vakaissa ja demokraattisissa länsimaissa asetetut laillisen valvonnan standardit leviävät vähemmän vakaiden maiden epädemokraattisten hallitsijoiden käyttöön. Viranomaisten vaatimuksesta matkapuhelinverkoissa on – myös Suomessa – musta laatikko, joka mahdollistaa paitsi puheluiden myös tekstiviestien, sähköpostien ja dataliikenteen valvomisen.

”Maat eroavat siinä, että suomalainen poliisi joutuu pyytämään riippumattomalta tuomioistuimelta luvan kuunnella kohteen puheluita tai lukea sähköposteja, uzbekistanilainen ei”, Nikkanen kirjoittaa.

Kaikkein hämmentävintä kirjassa on se, että kaikki tukeva asia runsaine esimerkkeineen on saatu ymmärrettävässä muodossa alle kahteensataan sivuun. Ajanpuute ei siis käy tekosyyksi: tämä kirja sinun on luettava!

* * * * *

Hanna Nikkanen: Verkko ja vapaus. Into 2012.
Viite