Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Villipeto

28.8.2013 10.12

Sammeli Heikkinen

Ehkäpä jos Coenin veljekset tekisivät komediallisen kauhuelokuvan, siitä voisi tulla jotain samanlaista kuin Josh Bazellin Villipedosta. Tai se vähän riippuu. Coeneilla kuitenkin tuntuu olevan jotain sanottavaa, jotain pinnan alla.

Bazellilla ei. Tai sitten en sitä vain huomannut. Tämä koskee tosin vain itse romaania.

Bazell on tehnyt siis pinnallisen toimintaromaanin, jossa etsitään myyttistä järvipetoa. Päähenkilö on supersankarimainen mafian ex-tappaja Lionel Azimuth, sivuhahmot taas enimmäkseen aika vinksahtanutta sakkia.

Ei välttämättä kuulosta hyvältä, mutta toimii. Bazell kirjoittaa mainiosti ja osaa toiminnan kuvauksen. Juonessa on riittävästi mutkia ja vähän seksiäkin. Tärkeintä on, ettei meininki ole turhan ryppyotsaista. Ja Sarah Palin -hahmo on oikeasti aika hauska.

Bazellin kirjan erikoisuus on lopun noin 50-sivuinen liite. Siinä sitten on sitä sanomaa. Paitsi kertoo, mihin todellisiin tapahtumiin ja tutkimuksiin kirjan tapahtumat pohjaa, Bazell osoittaa myös asiakirjatodistein esimerkiksi, miten Yhdysvalloissa todisteita ilmastonmuutoksesta on tarkoituksellisesti jätetty huomiotta tai salattu.

Toimiva ratkaisu kuten myös Markku Päkkilän suomennos.

* * *

Josh Bazell: Villipeto. Siltala 2013. 
Viite