Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: World War Z

19.7.2013 11.21

Lasse Leipola

Danny Boyle on todellinen genrevirtuoosi. Hän tuntuu valitsevan jokaiseen elokuvaansa uuden genre ja aina tuloksena on, jos ei nyt jotain erinomaista ja ainutlaatuista, niin ainakin jotain laadukasta. Hänen zombie-elokuvansa 28 päivää myöhemmin on yksi 2000-luvun parhaista genressään.

Vähän samanlaista sekalaista uraa hieman vaatimattomammalla menestyksellä tekevän Marc Forsterin World War Z alkaa samaan tyyliin kuin 28 päivää myöhemmin: pienten ihmisten selviytymistarinana zombiekatastrofin keskellä. Forsterille kuitenkin riitää puoli tuntia tätä touhua, jonka jälkeen on aika siirtyä perinteisempään katastrofielokuvaa, sellaiseen jossa päähenkilö yrittää pelastaa koko maailman.

World War Z:n päähenkilönä nähdään YK-operaatioiden veteraania näyttelevä Brad Pitt. Hän lähtee pienen iskuryhmän kanssa etsimään zombie-epidemian alkulähdettä. Elokuvan alussa tarkkaan seurattu perhe jätetään sen jälkeen vähemmälle huomiolle.

Katastrofielokuvat ovat yleensä joko huonoja tai todella huonoja. World War Z välttää pahimmat karikot ja on erinomaisen viihdyttävä ja jännitävä leffa, jota ei ole venytetty liian pitkäksi. Siitä voi sitten olla montaa mieltä, onko hyvä vai huono asia, että tällaisessa elokuvassa pyritään jonkinlaiseen tieteelliseen realismiin, kun siinä kuitenkin epäonnistutaan.

Kolmas tähti tyylikkäistä alkuteksteistä, niiden takia kannattaa valita 3D-versio.

* * *

Marc Forster: World War Z. Ensi-ilta 19.7.2013.
Viite