Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Zealot

18.10.2013 10.46

Lasse Leipola

Jeesus Nasaretilainen on jäänyt pahasti Jeesus Kristuksen varjoon. Tämä on amerikkalaistuneen Iranissa syntyneen teologin Reza Aslanin kirjoittaman Zealot-kirjan pääsanoma.

Aslan pyrkii piirtämään kuvaa historiallisesta Jeesuksesta käymällä läpi ensimmäisen vuosisadan Palestiinaa koskevia historiallisia lähteitä sekä avaamalla sitä, miten ja miksi Raamatun tarjoama kuva Jeesuksesta on niin värittynyt.

Toisin kuin viime vuonna suomennetussa, Robocop-ohjaaja Paul Verhoevenin kirjoittamassa Jeesus Nasaretilainen kirjassa, Aslan ei jurikaan edes yritä löytää historiallista tietoa evankeliumeista vaan toteaa näiden olevan varsin epäluotettavia, sillä jo niiden kirjoittajat itse pitivät faktojen kirjaamisen sijaan tehtävänään suuren totuuden kertomista tarinan avulla.

Aslanin mukaan Raamatusta löytyy kuitenkin keskeisin seikka, joka jokaisen tulisi Jeesuksesta ymmärtää. Tapa, jolla Jeesus teloitettiin, ristiinnaulitseminen, oli nimittäin varattu kapinallisille ja terroristeille, jotka taistelivat Rooman valtakuntaa vastaan.

Kiinostaviakin osioita sisältävä kirja on kuitenkin rakenteeltaan harmittavan hajanainen ja lyhyydestään huolimatta melko puuduttava.

* *

Reza Aslan: Zealot. Westbourne Press 2013.
Viite