Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Zero Dark Thirty

17.1.2013 15.45

Lasse Leipola

Osama bin Laden surmattiin toukokuussa 2011, lähes kymmenen vuotta New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistuneiden terrori-iskujen jälkeen. Näiden kahden tapahtuman välillä olevan yhteyden hahmottelee Zero Dark Thirty, joka kuvaa CIA:n pitkää operaatiota Al-Qaida-johtan kiinnisaamiseksi.

Irakiin sijoittuvasta Hurt Locker -elokuvasta Oscarin voittanut Kathryn Bigelow vie katsojat tällä kertaa Yhdysvaltojen lähetystöön Pakistanin Islamabadissa, josta käsin CIA yrittää jäljittää terroristipomoja.

Elokuvan päähahmo Maya on nuori, jo ennen 9/11-iskuja Bin Ladenin jäljittämisen aloittanut agentti. Elokuvan luvataan perustuvan tositapahtumiin, mutta tekijät eivät ole paljastaneet kuka on todellinen henkilö Mayan takana.

Zero Dark Thirty on jollain tapaa sukua Spielbergin Münchenille, sillä molemmissa kuvataan kaunistelematta maailmaa, jossa vaikoilutoiminta on rumaa ja likaista peliä, mikä saa James Bondin näyttämään lähinnä harmittomalta ja hyödyttömältä pelleltä.

Muun muassa Yhdysvalloissa elokuvaa on syytetty myönteisestä suhtautumisesta kidutukseen. Väite on hieman omituinen, sillä kidutusta kuvataan elokuvassa inhorealistisesti eikä siitä saa kuvaa kovinkaan tehokkaana tiedonhankintamenetelmänä. Eikö kuitenkin ole tärkeämpää, että amerikkalaiset äänestäjät saavat itse nähdä, millaista on terrorisminvastainen sota, kuin esitellä siitä kaunisteltu kuva?

* * * * *

Kathryn Bigelow: Zero Dark Thirty. Ensi-ilta 25. tammikuuta 2013.
Viite