Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvoi: Mafian rahat ja miten ne pestään

21.12.2012 14.34

Lasse Leipola

Mafiakirjoissa on lähes aina sama ongelma: ne tarjoilevat läkähdyttävän määrän nimiä ja tapahtumia, mutta jättävät suurten linjojen hahmottamisen lukijalle. Valitettavasti Pietro Grasson ja Enrico Bellavian Mafian rahat ja miten ne pestään kuuluu suurilta osin juuri tähän sarjaan.

Tuota jokseenkin suurta heikkoutta lukuunottamatta kirja on erittäin kiinnostavaa luettavaa. Grasso ja Bellavia esittelevät Italian mafiaa sen rahankäytön kautta.

Kirja osoittaa, kuinka suuri merkitys rikollisilla rahavirroilla on koko yhteiskunnalle – ei pelkästään Italiassa vaan monissa muissa maissa, joihin mafia on levittäytynyt.

Rahanpesun kautta rikolliset pääsevät muun muassa osallistumaan täysin laillisesti toimivien yrityksien päätöksentekoon. Kirjan mukaan huumekaupan tuottoja on käytetty viime vuosina myös pankkien kassakriisin lievittämiseen: monen pankkiirin moraali on ollut löyhässä, kun tarjolla on ollut suuria summia kipeästi kaivattua käteistä.

Tutummista rikollisen rahan kohteista kirjassa esitellään muun muassa jätteenkäsittely, taidekauppa, uusiutuvat energia, ravintolat sekä terrorismi.

Kirjan mukaan yksi suurista ongelmista on EU-maiden lainsäädännöllinen hajanaisuus, joka tekee rikollisten jäljittämisen ja kiinniottamisen vaikeaksi.

”Maiden rikosoikeudellinen epäyhtenäisyys avaa odottamattomia rakoja, joihin rikollisorganisaatiot innolla työntyvät”, kirjailijat kirjoittavat yhteenvedossaan.

* * *

Pietro Grasso ja Enrico Bellavia: Mafian rahat ja miten ne pestään. Atena 2012.
Viite