Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Merikirja

16.4.2018 15.14

Sammeli Heikkinen

Kyllä norjalainen osaa merestä kirjoittaa. Morten Strøksnesin Merikirja on nimensä mukaan kirja juuri merestä ja ihmisen suhteesta mereen.

Strøksnes ja hänen Lofooteilla asuva ystävänsä yrittävät pyytää jäähaita eli holkeria. Jäähai voi kasvaa metrien mittaiseksi ja tonnin painoiseksi. Se elää jopa satoja vuosia ja pysyttelee enimmäkseen satojen metrien syvyyksissä.

Valtavan, mystisen pedon pyytäminen sopii kirjan kehystarinaksi. Pyytäminen tarkoittaa mädäntyneellä lihalla tä'ytetyn koukun pudottamista Lofoottien saariryhmän eteläpuolella sijaitsevan Länsivuonon syviin vesiin. Toisin sanoen hainpyynti on lähinnä odottamista. Monesti myös maissa, kun Länsivuono yltyy liian rajuksi pyytäjien pienelle veneelle.

Tämä jättää tilaa kirjan pääsisällölle, kiireettömälle, esseistiselle kirjoittamiselle merestä, maisemasta ja vähän ihmisistäkin.

Merikirja solahtaa jonnekin reportaasikirjan, esseekokoelman ja kaunokirjallisuuden väliin ja sopii sinne hyvin.

* * * *

Morten Strøksnes: Merikirja – Eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana. Gummerus 2018.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautettaTwitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri