Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikä niitä riivaa?

Kirjapaja

Mikä niitä riivaa?
Kirjapaja

17.10.2016 10.44

Riikka Suominen

Tämä kirja antaa toivoa, jos julkinen niin sanottu keskustelu rasittaa. Siis se, jossa ihmiset huutelevat toistensa ohi ja kaivavat yhä syvempiä poteroita. Tuntuu, että jos keskustelua ei voi voittaa, voi ainakin olla antamatta periksi.

Toimittaja Johanna Korhonen pohti kirjassa Mikä niitä riivaa?, miten tilanteessa päästäisiin eteenpäin. Harva yhteiskunnallinen kysymys on kaksinapainen. Keskusteluilmapiiriä ymmärtää, ja sitä voi parantaa, kun muistaa, että ihmisiä ohjaa valtavasti tarve kuulua joukkoon.

Maahanmuutto on Korhosen mukaan noussut yhteiskuntaa jakavaksi aiheeksi, koska suomalaisten turvallisuudentunne on järkkynyt. Järkkymisen syynä eivät ole maahanmuuttajat vaan muut asiat: muun muassa teollisuustyöpaikkojen kato, yksinäisyys ja auktoriteettien kaipuu.

Kuitenkin turvapaikanhakijat ovat konkreettinen ilmiö, jonka kautta voi käsitellä mieltä painavia asioita. Jos ihmisellä ei ole mielekästä paikkaa työelämässä, perheessä tai lähiyhteisössä, yhteistä nimittäjää voi hakea kansallisuudesta. Jos en ole muuta, olen sentään suomalainen!

Tämä voi selittää sitä, miksi kansallinen identiteetti on tällä hetkellä joillekin ihmisille korostetun tärkeä asia.

* * * *

Johanna Korhonen: Mikä niitä riivaa? Kirjapaja 2016.
Viite