Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Millaista on olla eläin?

Millaista on olla eläin?

21.9.2015 14.48

Lasse Leipola

Kun kirja muuttaa tapaa katsella ja ymmärtää ympäröivää maailmaa, on jotain osunut kohdalleen. Helena Telkänrannan kirjoittama Millaista on olla eläin? on tällainen kirja.

Telkänranta kuvaa kirjassaan runsaiden esimerkkien kautta, millaisia ovat eri eläinten aistit, kokemukset ja tunteet. Telkänranta onnistuu yllättämään kerta toisensa jälkeen sillä, kuinka paljon perinteisesti luultua kehittyneempi monien eläinten sielunmaailma on.

Lähes yhtä kiehtovia kuin eläinkunnan monipuoliset piirteet ja ominaisuudet ovat menetelmät ja testit, joilla niitä tutkitaan. Myös näitä kuvataan kirjassa ilahduttavan paljon.

Kirja on helppo lukea myös vahvana eläinten oikeuksien ja eettisen tutkimuksen puolustuspuheenvuorona. Kirjasta käy hyvin ilmi, miten puutteellisesti sekä tutkimus-, tuotanto- että lemmikkieläimiä kohdellaan monin paikoin, kun niiden tuntemuksia ja käyttäytymistä ei tunneta kunnolla.

* * * * *

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? SKS 2015.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautettaTwitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri