Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Minun Amerikkani

Otava

Minun Amerikkani
Otava

28.6.2017 15.36

Lasse Leipola

Suurin yllätys Yhdysvaltoihin matkatessa on se, että kaikki on enemmän tai vähemmän sellaista, johon olemme televisiossa tottuneet. Se tekee matkailusta helppoa, mutta myös vähän turhauttavaa.

Juha Itkosen matkakertomukset antavat Yhdysvalloista ja amerikkalaisista hieman syvemmän ja aidomman kuvan kuin se, minkä satunnainen turisti tai työmatkalainen reissullaan pääsee näkemään. Kirjan aineisto on kertynyt enimmäkseen Itkosen tehdessä lehtijuttuja viime vuoden vaaleista, mutta joukossa on myös muisteluita aiemmilta matkoilta. Toimittajan rooli on päästänyt ja pakottanut Itkosen paikkoihin ja tilanteisiin, joihin turisti ei hakeudu tai jotka harvemmin päätyvät televisiosarjojen aiheiksi.

Itkonen rakastaa Amerikkaa, mutta tunnustaa ylitsepursuavan pinnallisuuden turruttavan vaikutuksen. Se herättää säälin amerikkalaisia kohtaan: ”Heille tämä on heidän ensisijainen todellisuutensa, ja ajatus tuntuu kammottavalta, uteliaisuuden kadotessa näkemästäni tuntuu katoavan kaikki siinä mahdollisesti kiehtova, se on vain ikävähkö maisema. Maisema, jossa en haluaisi elää.”

* * * *

Juha Itkonen: Minun Amerikkani. Otava 2017.

Yhdysvallat  kirja  arvostelu 
Viite