Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nälkämaan Sampo

Pirkanmaan elokuvakeskus

Nälkämaan Sampo
Pirkanmaan elokuvakeskus

6.5.2016 11.05

Sammeli Heikkinen

Nälkämaan Sampo on kolmas Talvivaaran kaivoksesta kertova kulttuurituote muutaman kuukauden sisään. Se on kenties surullisin kaikista.

Siinä missä fiktioelokuva Jättiläinen kertoi kaivoksen tarinaa luvittajavirkamiehen ja korruptiivisten rakenteiden kamppailuna, toimittajien kirjoittama Talvivaaran vangit taas kertoi ympäristötuhoista ja paikallisista asukkaista.

Nälkämaan Sampo päästää etualalle kaivosta vastaan kamppailevat aktivistit. Ministerit ja virkamiehet – ja tietenkin kaivoksen edustajat – esiintyvät puhuvina päinä yleisötilaisuuksissa, joissa on aina tarjolla kahvia, pullaa ja powerpoint-esitys. Aktivistit kulkevat metsissä, purojen, jokien ja järvien varsilla ja ottavat näytteitä. Välillä kaivosteollisuuden edustajia ja virkamiehiä haastetaan.

Dokumenttielokuvan rytmi on rauhallinen huolimatta siitä, että tunteet kuumenevat. Sävy on toteava, mutta näkökulma on kaivoksen vastustajien.

Ehkä siksi elokuva tuntuu kovin surulliselta. Samat vesiongelmat jatkuvat vuodesta toiseen, eikä mikään muutu, vaikka asukkaat kertovat huolistaan ja adresseja luovutetaan.

* * * *

Mika Koskinen: Nälkämaan Sampo. Ensi-ilta 6.5.
Viite