Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Politiikassa on valehdeltu aina

11.12.2017 11.01

Riikka Suominen

Viime vuosien poliittista tilannetta on kutsuttu totuuden jälkeiseksi ajaksi. Näin on kuvattu esimerkiksi Donald Trumpin tai Britannian EU-eroa ajaneiden suhdetta faktoihin.

Puhe totuuden jälkeisestä ajasta antaa ymmärtää, että politiikassa olisi joskus ollut totuuden aika. Näin ei ole, sanovat tutkijat Johanna Vuorelma ja Paul-Erik Korvela Puhun niin totta kuin osaan -kirjassaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush valehteli maailmalle Irakin joukkotuhoaseista ja keskustan kansanedustaja Timo Kalli rehvasteli televisiossa sillä, ettei vaalirahoituksen piilottelusta saa tuomiota.

Kirja muistuttaa, että demokratiassa poliitikot valehtelevat enemmän kuin diktatuureissa, koska heidän pitää miellyttää äänestäjiä.

Se, että kutsumme nykyaikaa totuuden jälkeiseksi, on narratiivi. Olemme päättäneet kiinnittää huomion juuri totuudesta lipsumiseen. Voisimme päättää, että keskitymme sen sijaan vaikka lapsiköyhyyteen tai sukupuolten edustuksellisuuteen.

Totuudenjälkeisyyden sijaan kirjoittajat pitävät nykyaikaa luottamuksen jälkeisenä. Emme luota poliitikkoihin tai instituutioihin yhtä paljon kuin ennen.

*****

Johanna Vuorelma ja Paul-Erik Korvela: Puhun niin totta kuin osaan. Docendo 2017.
Viite