Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sukupuolikysymys

Gaudeamus

Sukupuolikysymys
Gaudeamus

6.5.2016 10.59

Annakaisa Suni

Sukupuolikysymys on uusi suomalainen perusteos, jossa useat kirjoittajat johdattavat lukijan sukupuolentutkimukseen eri oppiaineissa. Tämä tutkimus saa huutia heti kirjan ensimmäisessä kappaleessa, jossa Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kirjoittaa sukupuolesta ja evoluutioteoriasta.

Rotkirchin mukaan monet sukupuolentutkijat ovat luopuneet käyttäytymisen empiirisestä tutkimuksesta ja yhteiskunnallisten rakenteiden selittämisestä. He eivät useinkaan esitä teoriasta johdettuja hypoteeseja, joita voisi testata ja siten tarkentaa teoriaa.

Kirjan muissa kappaleissa Rotkirchin sanat saavat sisältöä. Osa esitellystä tutkimuksesta näyttää lukijalle sattumanvaraisilta anekdooteilta, osa irtonaiselta käsitteiden pyörittelyltä. Sukupuolta tuotetaan, se pysyy ja muuttuu. Lukijalle jää epäselväksi, kuka tuottaa, mikä pysyy ja mikä muuttuu.

Kirjassa on käytännönläheisempääkin asiaa esimerkiksi äitien ja isien ajankäytöstä ja työalojen eriytymisestä. Silti päällimmäisenä lukijalle, joka ei itse ole tutkija, jää ajatus, että sukupuolentutkimus ei elä hänen kanssaan samassa yhteiskunnassa.

* *

Marita Husso & Risto Heiskala (toim.): Sukupuolikysymys. Gaudeamus 2016.
Viite