Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Summan tarina

16.11.2017 11.35

Sammeli Heikkinen

Onko talvisodasta tarpeen enää kirjoittaa kirjoja? Kyseessä olevat 105 päivää lienevät Suomen historian tiuhimmin muistellut, dokumentoidut ja analysoidut.

Historioitsija Jussi Jalosen Summan tarina – talvisodan ratkaisutaistelun ihmiset ja historia onnistuu tästä huolimatta avaamaan sodan ehkä tunnetuimpaan rintamanpätkään uuden näkymän.

Kuten Jalonen kirjoittaa, Summan rintamaosuus oli koko sodan lopputuloksen kannalta ratkaiseva. Siihen kohdistui läpimurtoa yrittävän ja siinä lopulta onnistuneen puna-armeijan pääpaino.

Jalosen kirjan vahvuus ei kuitenkaan ole taistelukuvaus. Itse asiassa Jalonen kuvaa sotatoimia hiukan puisevasti, kenties kieli on tarttunut lähteinä käytetyistä sotapäiväkirjoista tai vastaavista.

Kirjan anti on siinä, että se onnistuu kertomaan siitä, millaisia olivat Summan puolustuslinjan rakentaneet ja siellä taistelleet suomalaiset sotilaat. Miesten tausta, ajatustusmaailma ja kohtalot avautuvat eri tavalla kuin perinteisessä sotahistoriassa.

Kirjan jämerimmän ytimen muodostavat kuitenkin osuudet, joissa mennään sisälle siihen, miten sotilasyhteisössä saavutettiin arvostusta, miten suhtauduttiin läheisten kuolemaan ja miten pystyttiin tappamaan ihmisiä.

* * * *

Jussi Jalonen: Summan tarina – talvisodan ratkaisutaistelun ihmiset ja historia. SKS 2017.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.