Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomi 1918

Iiro Törmä

Iiro Törmä

7.3.2018 12.15

Sammeli Heikkinen

Oliko Suomen ajautuminen sisällisotaan vuoden 1918 alussa väistämätöntä? Entä oliko sodan lopputulos vääjäämättä valkoisten voitto?

Mikko Aaltosen suunnittelemassa Suomi 1918 -korttipelissä itsenäisen Suomen suunnaksi voi tulla anarkismi tai sisällisodalle neuvottelupäätös. Itsenäisyyden myrskyisiä alkuhetkiä voi elää uudestaan vaikkapa keittiön pöydän ääressä.

Käytännössä peli helppo oppia ja muutaman testin perusteella pelimekaniikka tuntuu toimivalta ja tasapainoiselta. Valtavan syvällisestä strategiapelistä ei ole kyse, vaan enemmänkin kevyestä ajanvietteestä illanvieton ohessa. Lapsen kanssa pelatatessa etuna on korttien kevyt pedagoginen ote.

Pelin aihe on ajankohtainen, muttei tähän mennessä usein pelillistetty. Heti vuonna 1918 ilmestyi Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 -niminen lautapeli. Suomi 1918 -korttipelin lisäksi tänä vuonna on tulossa ilmeisesti kolme lautapeliä sisällissodasta. Niiistä yhden tekemiseen kerätään parhaillaan rahaa Mesenaatti-verkkopalvelussa.

* * * *

Mikko Aaltonen: Suomi 1918 – Peli Suomen valtion alkutaipaleesta. Ostettavissa Tampereelta Werstaan ja Vapriikin museokaupoista, Laukontorin antikvariaatista tai suomi1918-sivulta.
Viite