Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Teosofien Suur-Suomi

Teos

Teosofien Suur-Suomi
Teos

12.4.2017 8.27

Vesa Sisättö

Sujuvasti kirjoitettu Teosofien Suur-Suomi johdattaa lukijan 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuoliskon suomalaisen kulttuuri- ja hengenelämän pimeälle puolelle, teosofien pariin.

1800-luvun okkultismista nousseet teosofia ja myöhempi antroposofia ovat marginaalisia aatteita, mutta opit elävät haamuelämää steinerilaisuudessa. Siten onkin kiinnostavaa lukea, miten jyrkän rasistisia piirteitä näihin aatteisiin sisältyi sata vuotta sitten.

Minna-Maria Fyrqvistin mukaan teosofia innoitti Suomen taiteen kultakauden suuria nimiä Sibeliuksesta Gallen-Kallelaan. Teosofian kummallisimpia piirteitä oli sen harrastajien tapa luoda tietoa ja totuuksia suoraan omasta mielikuvituksestaan, käymättä ulkomaailman puolella. Näin saatiin fiktiiviset teoksetkin, kuten Kalevala, muutettua tietokirjoiksi.

Mielikuvituksellisuus johti vaarallisille teille. Suomalaisten ja egyptiläisten muinaisesta yhteydestä satuillutta Sigurd Wettenhovi-Aspaa on helppo pitää huvittavana sekopäänä. Mutta hän oli myös taiteilija, jonka viimeinen maalaus esitti Adolf Hitleriä suomalaisessa järvenrantamaisemassa.

* * * *

Minna-Maria Fyrqvist: Teosofien Suur-Suomi. Teos 2016.Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautettaTwitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri