Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä teen mökin jätevesille?

18.6.2008 15.28

Lasse Leipola

Omistatko mökin tai asunnon, jota ei ole liitetty vesihuoltolaitoksen viemäriin?

Jos et, niin sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos omistat, niin sinun olisi pitänyt jo 1.1.2008 mennessä tehdä selvitys jätevesien käsittelystä.

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus Syke kehottavat käyttämään asiantuntijaa jätevesijärjestelmää valittaessa. Mökkiläinen, jolla ei ole käytössään juoksevaa vettä tai vesivessaa, voi tehdä selvityksen itsekin. Ammattilaisen tekemänä selvitys maksaa joitain satoja euroja.

Syken sivuilta löytyy valmis pohja, jolle selvityksen voi tehdä. Myös Kuntaliitto ja monet kunnat ovat tehneet omat kaavakemallinsa.

Syken kuusisivuisessa kaavakkeessa käydään läpi kiinteistön vedenkäyttöä. Sen lopussa on jätevesijärjestelmän käyttö- ja huolto-ohje sekä päiväkirja, johon tulee merkitä tarvittavat toimenpiteet.

Selvitys tulee säilyttää rakennuksessa, jota varten se on tehty, ja esittää tarvittaessa valvovalle viranomaiselle.

Samoilta sivuilta löytyy myös esimerkkitapauksia, joiden avulla voi päätellä, minkä tasoisen käsittelyjärjestelmän oma mökki tai asunto vaatii.

Jos esimerkiksi talousvedet kannetaan sisään ja valutetaan ulos lavuaarin kautta, riittää pieni saostussäiliö ja yksinkertainen imeytysjärjestelmä. Sen sijaan esimerkiksi vesivessa vaatii perusteellista käsittelyjärjestelmää, joka on suunniteltava asiantuntijan kanssa.

Olosuhteiden vaatiessa vuoden 2014 takarajalle voi hakea lykkäystä. Esimerkiksi yksin tai kaksi asuvien vanhusten ei välttämättä tarvitse uusia jätevesiensä käsittelyjärjestelmää, jos käytetyt vesimäärät ovat pieniä.

Ympärivuotisessa käytössä olevan asuinkiinteistön jätevesijärjestelmän parantamiseen voi hakea myös avustusta tai lainaa. Asuinkiinteistön jätevesijärjestelmän uusiminen voi maksaa Syken mukaan jopa 10 000 euroa.

Lyhyesti:

  1. Ota selvää, millainen jätevesijärjestelmä sinulla tulisi olla.
  2. Selvitä, olisiko kiinteistösi mahdollista liittää kunnalliseen viemäriin tai vesiosuuskuntaan.
  3. Laadi asianmukainen selvitys.
  4. Pidä selvitys tallessa.
  5. Huolla, korjaa tai rakenna vaatimusten mukainen jätevesijärjestelmä 2014 mennessä.
Viite