Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdokasasettelu pohjustaa vaalituloksen

29.8.2008 14.52

Lasse Leipola

Syksyn kuntavaalien lähtöasetelmat ratkeavat jo lähiviikkoina, kun puolueet hankkivat viimeiset ehdokkaansa. Ehdokkaiden määrä on kuntavaaleissa ratkaiseva tekijä, sillä jokainen ehdokas tuo lisä-ääniä puolueelle.

Suuret puolueet lähestyvät ehdokashankinnalle asettamiaan tavoitteita. Kunnianhimoisin tavoite on keskustalla, joka on kerännyt 11 000 ehdokkaan tavoitteesta 7 000. Kokoomuksen 8 000 ehdokkaan tavoitteesta puuttuu vielä 3 000. Demareiden tavoitteena on 10 000 ehdokasta, josta puuttuu vielä 3 000.

Vihreillä oli edellisissä kuntavaaleissa noin 1 800 ehdokasta. Kesäkuun puoliväliin mennessä ehdokkaita oli kertynyt 1 500, ja tavoitteena on 2 500. Tämänhetkinen ehdokasmäärä ei ole tiedossa, mutta vihreiden kampanjapäällikkö Ville Tuominen arvelee, että luku on kahden tuhannen paikkeilla.

Vihreät saavat tänä vuonna monelle paikkakunnalle ehdokaslistan, jossa on kymmeniä nimiä. Aiemmin näin laajoja listoja on ollut vain muutama.

”Vihreillä on paljon erilaisia äänestäjiä, joten on hyvä saada myös ehdokkaiksi erilaisia ihmisiä”, Tuominen kertoo.

Määrä ei kuitenkaan ole laatua tärkeämpää. Vihreät ovat Tuomisen mukaan päässeet varsin hyviin tuloksiin pienemmälläkin ehdokasmäärällä.

Vihreiden tavoitteena kuntavaaleissa on ohittaa vasemmistoliitto äänimäärässä. Tavoite on kova, sillä vasemmistoliitto sai edellisissä vaaleissa yli kaksi prosenttiyksikköä suuremman äänisaaliin kuin vihreät.

”Viimeisimmät gallup-luvut vaikuttivat siltä, että äänestäjiä on siirtymässä vasemmistoliitosta vihreisiin”, Tuominen arvioi.

Vasemmistoliiton tiedottajan Olli Kohosen mukaan puolueen ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa. Viikko sitten ehdokkaita oli yli 3 000, ja 5 000 ehdokkaan tavoite on hänen mukaansa aivan realistinen.

Edellisissä kuntavaaleissa vasemmistoliitolla oli lähes 4 300 ehdokasta.

vihreät  kunnallisvaalit  vaalit 


Lisää aiheesta:Viite