Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

Liikaa hiilidioksidia. Valtameret ovat auttaneet maailmaa tähän asti, mutta ne eivät pysty loputtomasti sitomaan päästöjämme. Jan Rudkiewicz

Liikaa hiilidioksidia. Valtameret ovat auttaneet maailmaa tähän asti, mutta ne eivät pysty loputtomasti sitomaan päästöjämme.

Stern koventaa arvioitaan lämpenemisen vaikutuksista

25.4.2008 0.00

Hanna Eriksson

Puolitoista vuotta sitten ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitelleellä raportillaan kohauttanut ekonomisti Nicholas Stern on koventanut arvioitaan ilmastonmuutoksen seurauksista.

Maailmanpankin entinen ekonomisti toteaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että hän aliarvioi ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia verratessaan niitä 1930-luvun suureen lamaan.

Sternin mukaan uudet tutkimukset osoittavat kasvihuonekaasupäästöjen kasvavan nopeammin ja muuttavan ilmastoa enemmän kuin tähän asti on uskottu.

Myös valtamerten kyky sitoa hiilidioksidia on heikentynyt. EU:n rahoittaman tutkimuksen mukaan Pohjois-Atlantti sitoo nyt puolet vähemmän hiilidioksidia kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Jos valtamerten sitomiskyky heikkenee pysyvästi, kasvihuonekaasut jäävät ilmakehään ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta edelleen.

Stern teroittaa, että jos ilmastokatastrofi halutaan välttää, ilmastosopimuksen aikaan saaminen on nyt erityisen tärkeää.

ilmastonmuutos  ilmastouutinen  meri 
Viite