Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tuomiojan tuomiot

Natalia Baer

Erkki Tuomioja.
EKi juhlii. Erkki Tuomioja pitää vappuna kolme puhetta ja juo yhden lasin skumppaa. Natalia Baer

EKi juhlii. Erkki Tuomioja pitää vappuna kolme puhetta ja juo yhden lasin skumppaa.

25.4.2008 0.00

Hanna Eriksson

Erkki Tuomioja, 61, on valmis lopettamaan vappumarssit ja Vasemmistoliiton. Hän valittelee, että demarit ovat mielikuvissa myyttisen ylipainoisen paperityöläisen vankeja.


Miksi Suomessa oikeistolla menee hyvin?

Kokoomus on saavuttanut menestystä hyvillä mainostoimistoilla, hyvällä tuurilla ja taitavalla mielikuvapolitikoinnilla. En usko, että menestys kestää kauan. Kokoomus on viisaasti vaiennut todellisista tavoitteistaan, koska eihän Suomessa kukaan menesty hyökkäämällä pohjoismaista hyvinvointivaltiota vastaan. 

Miksi vasemmistolla menee huonosti?

Ihmiset pitävät hyvinvointivaltiota hyvänä saavutuksena ja haluavat turvata sen. He siis haluavat sosiaalidemokraattista politiikkaa, mutta eivät usko, että sosiaalidemokraattinen puolue pystyy sitä tarjoamaan. On oma vikamme, ettemme ole pystyneet vakuuttamaan äänestäjiä.

Onko sosiaalidemokraattinen projekti saatettu Suomessa loppuun. Siksikö demareita ei tarvita?

Se projekti ei ole koskaan valmis. Nyt nähdään, miten hyvinvointivaltiolle käy ilman demareita. Luokkayhteiskunta hiipii takaisin, kun varallisuuserot kasvavat, eriarvoisuus lisääntyy, terveydenhuollon yksityistä sektoria paisutetaan ja kouluja ja yliopistoja yksityistetään.

Demareiden on syytetty siirtyneen liian oikealle. Mikä on oikeistolaisinta, mitä demarit voivat tehdä?

Oikeistolaisimmaksi tulkittu teko oli mukanaolo varallisuusveron poistossa. Se sovittiin tuloratkaisun osaksi ennen kuin asiaa oli käsitelty hallitusryhmässä, puoluehallituksessa tai eduskuntaryhmässä. Jos asiaa olisi ennen päätöstä käsitelty yhdessäkään puolue-elimessä, sitä tuskin olisi hyväksytty. Jos se taas olisi haluttu poistaa jälkikäteen, olisi pitänyt kaataa koko tuloratkaisu. Tällaista ei saa enää tapahtua.

Ihmiset etsivät nyt henkilökohtaista onnea. Mitä henkilökohtaisia etuja vasemmistolla on tarjota ihmisille?

Vasemmistolainen politiikka takaa hyvinvointiyhteiskunnan. On jokaisen oma asia, miten itse kukin sieltä onnensa löytää.

Tarvitaanko Vasemmistoliittoa kymmenen vuoden päästä?

Ei tarvita. Syyt, jotka aikanaan johtivat työväenliikkeen jakautumiseen, ovat kadonneet. Vasemmistoliiton yhdistymistä Sdp:hen ei silti kannata lähteä keinotekoisesti vauhdittamaan. Siellä on stalinististen perinteiden osasto, joka ei halua ja jota ei haluta Sdp:hen. Aika hoitaa yhdistymisen.

Hallitus on vuoden vanha. Mitkä ovat vihreiden pahimmat mokat ja onnistumiset?

En huomaa mitään onnistumisia. Vihreät heittäytyivät jo hallitusneuvotteluissa selälleen rapsuteltaviksi ja läähättivät päästäkseen hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Tästä lähtökohdasta ei voi odottaa hyviä tuloksia.
Pahin moka on hallitusohjelman mukainen perintöveron alentaminen. Se on häikäilemätön tulonsiirto yhdelle varakkaalle ryhmälle. Päätökselle ei löydy talous- tai yhteiskuntapoliittisia perusteita.

Demarit yrittävät uusiutua ideoilla, joita vihreät pyörittelivät kymmenen vuotta sitten. Eikö tämä ole surkuhupaisaa?

Ei. Vihreät ovat tuoneet Suomeen ekologisesti kestävän kehityksen, mutta siihen uusiutumiskyky on jäänyt. Sosiaalidemokraattien tehtävänä on ottaa pallo haltuun. Kestävä kehitys ei toteudu, ellei se ole ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Kaksi jälkimmäistä eivät kuulu vihreiden vahvuuksiin.

Vihreät eivät uskalla sanoa mitään hallituksessa, koska pelkäävät lentävänsä ulos sieltä. Eikö tämä ole surkuhupaisaa?

On. Vihreille jäi trauma, kun he viime kerralla lähtivät myönteisen ydinvoimapäätöksen takia hallituksesta. Nyt he koettavat pysyä sisällä kynsin ja hampain. Ei olisi kannattanut viimeksi lähteä, koska päätös ydinvoiman lisärakentamisesta tehdään eduskunnassa vapaassa äänestyksessä.

Kuka on pahin kilpailijasi Sdp:n puheenjohtajakisassa?

Kaikki ovat hyviä kilpailijoita, vaikka mukana on ihmisiä, jotka tuskin itsekään ottavat mahdollisuuksiaan todesta.

Oletko liian vanha ja änkyrä nuoria äänestäjiä etsivän Sdp:n johtoon?

Voi olla, että kun olen liian vanha, en enää itse huomaa sitä. Koska olen yhä utelias ja löydän jatkuvasti uusia ajatuksia, en ole liian vanha. Cooperin testissä hakkaan muut puheenjohtajaehdokkaat ilman ikätasoitusta.

Koska olet viimeksi kuullut tuoreen idean sosiaalidemokraatin suusta?

Luen tuoreeksi ideaksi heittoni bensakuponkien ja -kiintiöiden jaosta Suomessa. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttävät keinoja, joilla tavallinen ihminen voi vaikuttaa.
Viime aikoina olen kuullut myös muutamia muita hyviä ideoita, koska oppositiossa ohjelmatyötä ei voi ulkoistaa virkamiehille, vaan demarit joutuvat ajattelemaan ihan itse.

Montako kertaa aiot vielä pyrkiä Sdp:n johtoon?

Eiköhän tässäkin tule joskus raja vastaan. En lupaa vielä lähteä kisaan uudestaan.

Miltä demarin pitäisi näyttää?
Olemme nyt mielikuvissa myyttisen, hyvin toimeentulevan, ylipainoisen paperityöläisen vankeja. Eduskuntaryhmässämme ovat

kuitenkin parhaiten edustettuina koulutetut, nuoret, palveluammattien naiset – eli juuri ne, joita emme muka tavoita.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vappu?

Aikainen ylösnousu. Vappuaatto on vuosikaudet mennyt puheiden viimeistelyyn. Pahimmillaan lähden vappuna aikaisin liikkeelle, seison jossain urheilukentällä, jossa puhaltaa jäätävä viima, ja koetan saada puheen loppuun ennen kuin leukaperät kohmettuvat. Parhaimmillaan vapussa on iloa.

Miksi kukaan ei käy enää vappumarsseilla?

Kyllä joku vielä käy. Vappumarssit kuuluvat kuitenkin niihin asioihin, jotka joutavat historiaan, jos ne eivät kiinnosta ihmisiä. Olen valmis luopumaan myös muista demariperinteistä ja -symboleista, jos ne eivät enää toimi.

Miten vietät vappua?

Lähden seitsemältä junalla Imatralle ja pidän kolme puhetta Etelä-Karjalassa: Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Palaan myöhään kotiin, missä ehkä juon lasin skumppaa.

Mikä on mieleenpainuvin vappumuistosi?

1973, neljä kuukautta ennen sotilasvallankaappausta, olin Santiago de Chilen keskustorilla kuuntelemassa 500 000 muun ihmisen kanssa Salvador Allenden puhetta. Se on ainut vappu viimeisen 40 vuoden ajalta, jolloin en ole ollut itse puhumassa.

Mikä on paras vuosikymmen?

1960-luku oli ehdottomasti paras. Olin nuori, ja fiilis koko sukupolvellani oli, että kaikki on mahdollista. Meillä oli valtavasti itseluottamusta ja voimaa, mitä seuraavat sukupolvet eivät ole pystyneet kokemaan. Se oli myös musiikillisesti parasta aikaa: mikään sen jälkeen tehty ei ole jäänyt elämään niin kuin 1960-luvun musiikki.
1970-luku oli kielteisin kaikista. Suomi ylipolitisoitui ja taistolaisliike myrkytti poliittisen ilmapiirin. 1980-luvulla alkoi taas syntyä uutta ja nousi vaihtoehtoliikkeitä, kuten vihreät.

Mikä on parasta 2000-luvussa?

Ihmisille on palautunut 1990-luvulla murentunut usko hyvinvointiyhteiskuntaan.

Mitkä kirjat ovat tänä vuonna liikuttaneet sinua?

En ole lukenut mitään ylivertaista. Timo Soinin Maisterisjätkä oli yllättävän luettava ja sympaattinen. Poliittinen sisältö siitä tosin puuttui.

Demaritkin puhuvat vain Natosta, nopean toiminnan joukoista ja turvatakuista. Onko rauhanliike kuollut?

Meidän on pakko vastata muiden avauksiin. Niin kutsuttu keskustelu on ollut viime vuodet Nato-jankutusta. Rauhanliike elää ihmisten mielissä. Jos jotain tapahtuu, 20 000 ihmistä on äkkiä liikkeellä Suomessakin.

Minkä neuvon annat Alexander Stubbille ulkoministerinä?

Hän tarvitsee ripauksen nöyryyttä. Stubb on moniin ulkoministerin tehtäviin poikkeuksellisen pätevä, mutta hän kaipaa täydennystä tietoihinsa parlamentarismista ja politiikasta Euroopan ulkopuolella.

Jos olisit elänyt 1918, kuka olisit?

Isoäitini Hella Wuolijoen Laki ja järjestys -näytelmän Maria, sosiaalidemokraattien kansanedustaja, joka rakastui porvarisenaattoriin ja pysytteli sisällissodan ulkopuolella, mutta joutui silti molempien osapuolten hyljeksimäksi.

 

Erkki Tuomiojan kevättodistus

Eero Heinäluoma Sdp:n puheenjohtajana: 8
”Tulosten perusteella kausi oli huono. Eeron vilpitön yritys ja pyrkimys nostavat arvosanaa.”

Vihreiden ensimmäinen vuosi hallituksessa: 5
”Arvioin armollisesti, koska arvosana voisi olla nelonenkin. En ole nähnyt mitään ekologista tai vihreää jälkeä hallituksen toiminnassa. Pyrkimykset ovat varmasti hyvät, tulos ei.”

Merkitykseni suomalaisen yhteiskunnan kehittäjänä 1946–2008: -
”Suoritus on kesken. En pysty arvostelemaan.”

Oman elämäntapani ekologisuus: 7
”Minulla on auto. Yhteiskunnallisesta asemastani johtuen kulutan enemmän luonnonvaroja ja lentokonebensiiniä kuin mikä olisi perusteltua. Syön mieluummin luomua ja reilun kaupan tuotteita, mutta valinnanvaraa näissä on vähän.”

Poliittinen journalismi viihdelehdissä: 5
”Viihdelehdet eivät pyri käsittelemään politiikkaa, eli yhteiskunnallisesti merkittäviä kysymyksiä, vaan viihteellistävät asiat negatiivisella tavalla.”

Vihreän Langan haastattelu: 9
”Haastattelu käsittelee ihan relevantteja asioita.”

 

Hanna Eriksson, Jussi Karmala
Viite