Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Beurling vastaa puhelimeen.
Hyvää päivää. Eettisen kuluttamisen neuvoja Juha Beurling vastaa numerossa (09) 458 73 96.

Hyvää päivää. Eettisen kuluttamisen neuvoja Juha Beurling vastaa numerossa (09) 458 73 96.

Eettinen puhelinkaan ei tiedä lopullista totuutta

2.5.2008 0.00

Hanna Eriksson

Tänä vuonna aloittanut Pohjoismaiden ensimmäinen eettisen kuluttamisen puhelin sai maailmantuskasta kärsivän kuluttajan nyyhkäisemään ilosta: yhdellä puhelinsoitolla saisi vastauksen kysymykseen, mitä ja mistä ostamalla maailma pelastuu.

Ilo oli ennenaikainen.

Eettisen kuluttamisen puhelimeen ei vastaa kaikkitietävä eettisen kuluttamisen jumala. Vastaaja ei myöskään kerro, mitä tuotteita ostamalla hikipajat jäävät historiaan.

”En juuri koskaan suosittele tiettyä tuotetta”, sanoo puhelimeen vastaava eettisen kuluttamisen neuvoja Juha Beurling Kuluttajaliitosta.

”Eettinen kuluttaminen on paljon muuta kuin tiettyjen tuotteiden ostamista. Ensimmäisenä kysyn soittajalta, onko tuote hänelle todella tarpeellinen. Jos kysyjä haluaa ostaa uuden ruohonleikkurin, kysyn, voisiko hän lainata leikkuria naapurilta. Tai voisiko sohvan ostaja kunnostaa vanhan sohvan tai ostaa sohvan kirpputorilta. Yksi tehtäväni on saada ihmiset kääntymään kuluttajista säästäjiksi”, Beurling luettelee.


Soittajan pitää myös päättää, mikä hänen mielestään on eettistä.

”Vastaukseni riippuu siitä, haluaako kysyjä parempia työoloja, pienempiä päästöjä, vai esimerkiksi puolustaa brasilialaisia, joiden niukat vesivarat hupenevat karjanrehun viljelyyn.”

Beurling etsii kysyjälle tietoja jo tehdyistä tuotetutkimuksista ja lehtien tekemistä vertailuista. Jos vertailuja ei ole, hän luottaa arkijärkeen.

”Eettisintä kissanhiekkaa etsineelle suosittelin sanomalehtisilppua. Sitä suositteli ekologista kulutusta harrastava kissanomistajaystäväni.”

Joihinkin kysymyksiin saa sentään täsmällisen vastauksen.

Eettisintä pesuainetta etsivälle Beurling suosittelee pohjoismaisen joutsenmerkin saaneita tuotteita.

Autonostaja saa myös selvän suosituksen: Ajoneuvohallintokeskuksen sivuilla osoitteessa www.ake.fi/ekoake autot on listattu muun muassa hiilidioksidipäästöjen mukaan. Sen perusteella uutta, vähäpäästöistä ja halpaa autoa etsivälle Beurling suosittelee Seatin Ibiza Tdi Ecomotive -mallia.
Viite