Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Suksia telineessä.
Töitä itä-eurooppaan. Salomonin suksia valmistavasta perheyrityksestä ei Ranskassa ole jäljellä kuin pääkonttori ja suunnitteluyksikkö. Mikael Ahlfors

Töitä itä-eurooppaan. Salomonin suksia valmistavasta perheyrityksestä ei Ranskassa ole jäljellä kuin pääkonttori ja suunnitteluyksikkö.

Amer Sports irtisanoo satoja Ranskassa

9.5.2008 8.11

Taina Tervonen

Tunnelmat Salomonin suksitehtaalla pienessä Rumillyn kunnassa Alpeilla ovat apeat jo neljättä kuukautta. Tammikuussa yrityksen emoyhtiö, suomalainen Amer Sports ilmoitti sulkevansa tehtaan ja irtisanovansa 284 työntekijää vuoden loppuun mennessä riittämättömän kannattavuuden takia. Huonolumisen talven johdosta yhtiön myynti romahti viime vuonna kolmanneksella, kertoo Amer Sportsin tiedotusjohtaja Max Alfthan.

”Todellinen syy on Amer Sportsin yritysstrategia, joka tähtää aina vain suurempiin voittoihin”, sanoo Salomonin tehtaan luottamusmies, CGT-ammattiliiton edustaja Sylvain Chalumeau.

”Myynnin laskusta huolimatta Salomonin tulos ei ollut vuonna 2007 tappiollinen”, hän tarkentaa.


Kyseessä on kolmas kerta, kun Amer Sports vähentää Salomonin henkilökuntaa sen jälkeen, kun se osti yrityksen Adidakselta 2005. Irtisanomisia on kertynyt yhteensä yli 750. Rumillyn tehtaan sulkemisen myötä suksien valmistus siirtyy lopullisesti Ranskasta Romaniaan ja Bulgariaan. Perheyrityksenä 1947 aloittaneesta Salomonista ei ole Ranskassa jäljellä kuin Annecyn kaupungin lähistöllä sijaitseva pääkonttori ja suunnitteluyksikkö.

”Tuotantoyksiköiden on oltava riittävän suuria ollakseen kannattavia. On selvää, että enemmän käsityötä vaativa valmistus on järkevää siirtää halvemman työvoiman maihin”, Alfthan sanoo.

”Salomon oli hyvä työnantaja ensimmäiseen yritysostoon asti. Ilman Adidasta ja Amer Sportsia tehdasta ei oltaisi sulkemassa”, sanoo Marc Granier, 48. Hän on yksi ensimmäisen saneerauksen yhteydessä 2006 irtisanotuista vajaasta neljästäsadasta työntekijästä. Suksilinjalla neljätoista vuotta työskennellyt Granier on sen jälkeen tehnyt satunnaisia hanttihommia muurarina, mutta pysyvä työpaikka on kiven takana.

Kaksikymmentäkolme vuotta tehtaalla työskennellyt Claude Voisin, 53, pelkää, että hänellä on edessään sama kohtalo. Voisinillä on kokemusta kolmesta omistajasta.

”Kun Adidas osti Salomonin, kuulin asiasta radiosta. Sen enempää Adidaksen kuin Amer Sportsinkaan johtajat eivät ole koskaan vaivautuneet paikan päälle tapaamaan työntekijöitä. Heitä kiinnostavat pelkät voitot, eivät ihmiset voittojen takana”, Voisin sanoo.

Tehtaan sulkeminen koettelee paitsi työntekijöitä myös 15 000 asukkaan kuntaa. Kaksitoista prosenttia Rumillyn yritysveroista on peräisin Salomonilta.


Amer Sports on tähdännyt maailman johtavaksi urheiluvälinevalmistajaksi ostamalla vuodesta 1989 alkaen lukuisia nimekkäitä yrityksiä. Muun muassa suksivalmistaja Atomic, tennis-ja golf-valmistaja Wilson, kuntoilulaitteita tuottava Precor ja rannetietokoneisiin erikoistunut Suunto kuuluvat konserniin.

Amer Sports ei ole epäröinyt käyttää kovia keinoja kannattavuutensa parantamiseksi. Se esimerkiksi ulkoisti Wilsonin tennistuotannon Yhdysvalloista Indonesiaan ja Thaimaahan kymmenen vuotta sitten ja vähensi Atomicin henkilökuntaa puolella vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Ostamalla Salomonin Amer Sports sai myös polkupyörien renkaita valmistavan Mavic-tuotemerkin ja Arc’teryx-ulkoiluvaatemerkin, jotka molemmat menestyvät hyvin. Amer Sports on ilmoittanut aikovansa panostaa tekstiileihin ja kenkiin, joiden myynti kasvaa koko ajan.

 

Lumet ja suksitehtaat katoavat Alpeilta

Lämpimät ja lumettomat talvet koituvat ranskalaisen suksiteollisuuden tuhoksi. Myynnit romahtivat huonolumisen talven 2006–2007 jälkeen, eivätkä ole kääntyneet nousuun, vaikka lunta tulikin viime talvena taas lähes normaalisti. Sama tendenssi näkyy kansainvälisillä markkinoilla.

Ilmastonmuutos ei kuitenkaan ole ainoa syyllinen. Myös kuluttajien tottumukset ovat muuttuneet. Yhä harvempi Alpeille matkaava turisti hankkii omat sukset, kun vuokratakin voi.

yritykset  työelämä 
Viite