Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Ville Tuominen.
vihreät vetävät. Ville Tuomisen mukaan tuore mielipidetutkimus kertoo paljon vihreiden mahdollisuuksista. Sen mukaan 11 prosenttia vastanneista olisi valmis liittymään vihreisiin. Mikael Ahlfors

vihreät vetävät. Ville Tuomisen mukaan tuore mielipidetutkimus kertoo paljon vihreiden mahdollisuuksista. Sen mukaan 11 prosenttia vastanneista olisi valmis liittymään vihreisiin.

Vihreät vetävät puoleensa

16.5.2008 8.19

Jukka Vahti

Suomalaisten mielestä vihreät on rehellinen, nöyrä ja yhteiskuntaa uudistava, mutta tehoton puolue. Tämä ilmenee TNS Gallupin huhtikuun loppupuolella tekemästä puoluetutkimuksesta. Keskustan, Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tilaamaa tutkimusta varten haastateltiin lähes 1 400 suomalaista.

Tutkimuksen mukaan vihreät koettiin toiseksi vetovoimaisimmaksi puolueeksi kokoomuksen jälkeen. Puolueen vetovoima ei tarkoita puolueen kannatusta. Vetovoimaa selvitettiin kysymällä vastaajilta jokaisen puolueen kohdalla erikseen, kuinka houkuttelevaa puolueen äänestäminen olisi.

Vihreiden äänestäminen on melko tai erittäin houkuttelevaa 26 prosentin mielestä. Kokoomuksen lukema oli 31, keskustan ja Sdp:n 25, perussuomalaisten 22 ja Vasemmistoliiton 15 prosenttia.

Vihreiden ja vasemmistoliiton houkutusvoima putosi prosentilla viime syksystä. Samalla molempien puolueiden äärimmäinen torjunta oli kuitenkin vähentynyt.

Tutkimuksessa todetaan yleisarviona vihreistä, että puolueen imago on tasapaksu. Vihreät ei profiloidu sen enempää hyvässä kuin pahassakaan.

Vihreiden kampanjapäällikkö Ville Tuomisen mukaan tutkimuksen mielenkiintoisimpia tuloksia oli se, että jopa 11 prosenttia vastanneista olisi valmis liittymään jäseneksi vihreisiin.

”Se kertoo aika paljon kasvumahdollisuuksistamme”, Tuominen sanoo. Hänen mukaansa vihreiden houkuttelevuus luo myönteisiä paineita myös vaalikampanjoille.

Vihreät on perinteisesti pärjännyt hyvin gallupeissa, mutta ongelmana on ollut mielipidemittausten tulosten siirtäminen vaalituloksiin. Tuomisen mukaan vaalimenestystä eivät ratkaise pelkästään ehdokasmäärä ja käytettävissä olevat resurssit, vaan myös aktiivinen hallituspolitiikka.

”Ehkä meidän pitäisi vielä voimakkaammin profiloitua teemoihimme hallituspolitiikassa. Joskus tosin asioita on helpompi edistää, kun ei tee niistä niin isoa numeroa.”

vihreät  tutkimus 
Viite