Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Heidi Hautala.
Häpeä. ”Vielä ei voi sanoa, mitä seurauksia skandaalilla on”, Heidi Hautala sanoo. Mikael Ahlfors

Häpeä. ”Vielä ei voi sanoa, mitä seurauksia skandaalilla on”, Heidi Hautala sanoo.

Heidi Hautala: Rahojen pimittäminen saattoi vaikuttaa eduskunnan kokoonpanoon

22.5.2008 14.50

Jukka Vahti

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Heidi Hautala sanoo, että vaalirahojen pimittäminen saattoi vaikuttaa viime eduskuntavaalien tulokseen ja jopa hallituspohjaan.

”Voi pohtia, olisiko eduskunta toisennäköinen, jos vaalirahoituksessa olisi noudatettu lakeja ja määräyksiä”, Hautala sanoo.

Hautalan mukaan tilanne on suomalaisen politiikan uskottavuuden kannalta vakava. Kohuun liittyy hänen mielestään kuitenkin harvinainen tilaisuus puuttua vaalirahoituksen avoimuuteen.

”Vielä ei voi sanoa, mitä kaikkia poliittisia seurauksia tällä skandaalilla on. Nyt on mahdollisuus saada demokratiaan liittyvä peruskysymys ratkaistua, elleivät suuret puolueet onnistu vesittämään tätä uudistusta.”

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco suositteli jo syksyllä, että Suomi tiukentaisi lahjontaa koskevaa lainsäädäntöään.

Laki lahjuksen ottamisesta kansanedustajana otettiin käyttöön vasta vuonna 2002.

”Aiemmin on ajateltu, ettei tällaisia lakeja juuri tarvita. On haluttu korostaa kansanedustajan koskemattomuutta”, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo.

Hänen mukaansa lakia lahjuksen ottamisesta kansanedustajana voidaan soveltaa, jos pystytään osoittamaan, että vaalirahoittaja on selvästi pyrkinyt vaikuttamaan päätöksiin.

Eduskunnan lakivaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä, jolla pyritään tiukentamaan rahanpesun valvontaa. Esityksessä säädetään muun muassa siitä, ketkä ovat ilmoitusvelvollisia saamistaan epäilyttävistä rahasummista.

Vaalirahakohussa yksi kysymys on ollut, pitääkö kansanedustajan tietää rahoituksensa alkuperä.

Heidi Hautalan mielestä vaalirahoituksessa mahdollisesti tapahtuneen rahanpesun selvittämiseen ei riitä, että selvitetään onko kyse koti- vai ulkomaisesta rahasta, kuten pääministeri Matti Vanhanen on tehnyt.

”Vastuu on ehdokkaalla. Kyllä hänen pitää tietää, että kyse ei ole mistään laittomista tai eettisesti kestämättömillä tavoilla hankituista varoista”, Hautala sanoo.

vaalit 
Viite