Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kaadettuja puita.
tekeekö hakkuu puiston? Helsinkiläiset haluavat kyselyjen perusteella ulkoilla puistomaisissa metsissä. Mikael Ahlfors

tekeekö hakkuu puiston? Helsinkiläiset haluavat kyselyjen perusteella ulkoilla puistomaisissa metsissä.

Helsinkiläiset haluavat eroon ryteiköistä

23.5.2008 9.14

Laura J. Rantanen

Asukkaiden ja luonnonsuojelijoiden näkemykset Helsingin metsien hoidosta menevät ristiin. Kaupungin rakennusviraston tekemien asukaskyselyjen mukaan asukkaat haluavat ulkoilla hoidetuissa, puistomaisissa metsissä. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Helsy, taas haluaa pitää metsät mahdollisimman luonnontilaisina.

”Asukaskyselyjen ja -tilaisuuksien mukaan asukkaat toivovat, että metsät pidettäisiin hyvässä kunnossa, harva haluaa läpitunkemattomia ryteikköjä”, rakennusviraston metsäsuunnittelija Tiina Saukkonen kertoo.

Kaupunkilaisten virkistysmetsiä on keväällä hoidettu ja uudistettu eri puolilla Helsinkiä. Paikoin hakkuut ovat jättäneet metsiin noin jopa kolmasosahehtaarin kokoisia aukkoja, kuten Länsi-Herttoniemessä. Hakkuilla vastattiin asukaskyselyyn, jonka mukaan yli 80 prosenttia vastanneista toivoi metsäalueesta puistomaisempaa. Hakkuut ovat herättäneet paljon kriittistä keskustelua.

”Hakkuisiin reagoidaan tapauskohtaisesti. Muutama vuosi sitten Pukinmäkeen tehtiin pari vastaavan kokoista reikää, eikä silloin kukaan valittanut. Itä-Helsingin hakkuista ovat valittaneet luonnonsuojelujärjestöt ja yksittäiset henkilöt, jotka ovat kirjoittaneet asiasta myös lehtien mielipidesivuille”, Saukkonen sanoo.

Helsyn puheenjohtaja Kati Vierikko pitää rakennusviraston tekemiä mielipidekyselyitä ohjailevina. Niissä käytetyt termit voivat jäädä monelle epäselviksi.

”Olen monen asukkaan kanssa puhunut, että nämä kyselyt eivät välttämättä kerro koko totuutta. Niissä sanotaan, että metsä on huonokuntoinen ja se pitää uudistaa, oletko samaa mieltä? Totta kai ihmiset ovat samaa mieltä. Väitän silti, että 90 prosenttia ulkoilijoista, jotka arvostavat näitä metsiä, ei halua aukkohakkuita”, Vierikko sanoo.

Hänen mukaansa Helsy ei ole ehdoton kaupunkimetsien hoidon suhteen.

”Asumme kaupungissa, joten emme tietenkään voi lähteä siitä, että meillä on vain luonnontilaisia metsiä. Isoista metsäalueista, kuten Herttoniemi, pitäisi kuitenkin löytyä alueita, joihon jättää luonnontilaisuutta. Ja rakennusvirasto on tehnytkin niin.”

Helsyn mielestä luonnontilaista metsää pitää olla kaupungissa jo siksi, että kaupungistunut ihminen ei enää tiedä, miltä oikea metsä näyttää.

”Vaikka se epäjärjestys ei aina miellyttäisikään esteettistä silmäämme”, Vierikko sanoo.




Viite