Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Jutta Urpilainen tuulettaa.
Punavihreä? Kun porvaripuolueet lähentyvät toisiaan ja valuvat yhä oikeammalle, punavihreäkin hallitus on mahdollinen, sanoo Jutta Urpilainen. Natalia Baer

Punavihreä? Kun porvaripuolueet lähentyvät toisiaan ja valuvat yhä oikeammalle, punavihreäkin hallitus on mahdollinen, sanoo Jutta Urpilainen.

Jutta Urpilainen on vihreiden suosikki demarijohtoon

29.5.2008 16.08

Jussi Karmala

Jutta Urpilainen on vihreiden eduskuntaryhmän ylivoimainen suosikki demarien uudeksi puheenjohtajaksi. Vihreät pitävät häntä myös ympäristömyönteisimpänä ehdokkaana. Tiedot selviävät Vihreän Langan vihreiden eduskuntaryhmälle ja ministereille tekemästä gallupista.

Vaikka Urpilainen vie gallupissa puheenjohtajuuden, Erkki Tuomioja päihittää hänet täpärästi pääministeriehdokkaana.

Vihreiden puheenjohtajan, työministeri Tarja Cronbergin mukaan demarien puheenjohtajavalinnalla on vihreille suuri merkitys. Vihreissä on paljon toiveita siitä, että puolue olisi demarien kanssa hallituksessa.

”Demarit on yksi potentiaalinen hallituskumppani, sillä kolmesta suuresta puolueesta kaksi on aina hallituksessa. Tulevaisuuden näkökulmasta on tärkeää, kuka on puolueen puheenjohtaja ja miten demarit uusiutuvat.”

Cronberg toivoo demarien puheenjohtajaksi nuorta naista, sillä puolueella ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa.

”Ruotsissa ja Tanskassa demarien puheenjohtajat ovat naisia. Toisaalta suuren puolueen nuorelle naispuheenjohtajalle voi olla vaikeaa, jos vastassa on hyvin miehinen ay-liike ja samalla pitäisi uudistaa puoluetta.”

Cronberg odottaa erityisen paljon demareiden puoluekokouksessa käsiteltävää suomalaisen työn ohjelmaa, joka sisältää muun muassa ekologisen verouudistuksen. Työministeri toivoo, että ohjelma sisältää avauksia myös perustulon suuntaan.

Suurimmat erimielisyydet vihreiden ja demareiden välillä ovat yleensä syntyneet sosiaaliturvan uudistustarpeista.

Vihreiden demarigallupissa nousevat esille myös Tarja Filatov ja ehdokkuudesta torstaina luopunut Pia Viitanen. Vihreiden mielestä Filatov on kolmanneksi paras pääministeriehdokas. Mia-Petra Kumpula-Natri mainitaan kahdessa vastauksessa.

Johannes Koskinen, Kimmo Kiljunen ja Ilkka Kantola jäävät gallupissa ilman mainintoja. Jouko Skinnaria luonnehditaan kahdessa vastauksessa parhaaksi valinnaksi vihreiden kannatuksen kannalta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki iloitsee siitä, että Sdp pyrkii jälleen ympäristöpuolueeksi. Hän odottaa erityisesti uuden demarijohtajan energialinjauksia.

”Demarien piirissä on ollut hyviä ympäristöihmisiä vuosien varrella, mutta puolueen johdossa se ei ole ollut keskeinen teema.”

Sinnemäen mukaan demarit ovat kaikista puolueista lähimpänä vihreitä. Siksi puolueiden välillä on viha-rakkaussuhde.

”Poliittiset ristiriidat ovat kipakampia sellaisten toimijoiden välillä, joilla on aidosti paljon yhteistä.”

Samaa mieltä on gallupin voittaja Urpilainen.

”Asioissa Sdp:llä ja vihreillä on paljon yhteistä. Yhteisten tavoitteiden jalostaminen toimivaksi yhteistyöksi edellyttää rehtiyttä molemmin puolin. Isoveljen ja pikkusiskon kinastelusta pitäisi päästä eroon.”

 
Viite