Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Auto ja autokauppias.
Ainakin päältä vihreä. Automyyjä Pasi Lahtinen valmistautuu vilkkaaseen autokauppaan. Suomen ympäristökeskus kannustaa vaihtamaan paljon kuluttavan auton pieneen ja vähäpäästöiseen mahdollisimman pian, etenkin jos ajaa paljon. Mikael Ahlfors

Ainakin päältä vihreä. Automyyjä Pasi Lahtinen valmistautuu vilkkaaseen autokauppaan. Suomen ympäristökeskus kannustaa vaihtamaan paljon kuluttavan auton pieneen ja vähäpäästöiseen mahdollisimman pian, etenkin jos ajaa paljon.

Autoala kannustaa auton vuokraukseen

13.6.2008 8.16

Hanna Eriksson

Autoala on toukokuun alusta lähtien kannustanut ihmisiä uuden auton ostoon ympäristösyihin vedoten. Kierrätysarvoa-kampanjan mukaan vanhat autot ovat riski liikenteessä ja haitta ympäristölle.

Nyt kampanja ottaa askelen ympäristöä säästävään suuntaan, kun auton ostamisen lisäksi autoala alkaa kannustaa kierrättäjiä autonvuokraukseen. Pääkaupunkiseudulla autojen kierrätyspisteissä aletaan juhannuksen alusviikolla jakaa autonsa kierrätykseen tuoville 200 euron arvoisia kuponkeja, joita voi käyttää esimerkiksi City Car Clubin jäsenmaksuun ja auton vuokraamiseen.

Tähän asti auton omistaja on saanut 200 tai 500 euron arvosetelin, jolla on saanut alennusta autoa ostettaessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius pitää vuokrauksen tukemista hienona ideana.

”Kampanjassa voisi alkaa jakaa myös ilmaisia joukkoliikennelippuja tai etuseteleitä polkupyörän hankkimiseen”, Stranius ehdottaa.

Myös Suomen ympäristökeskus, Syke, haluaa puhdistaa maantiet vanhoista autoista. Syke kannustaa vaihtamaan polttoainetta hörppivän auton mahdollisimman pian pieneen ja vähäpäästöiseen, etenkin jos autolla ajetaan paljon.

Syken juuri julkaistu tutkimus paljastaa, että ajelu aiheuttaa suurimman osan, 80–90 prosenttia, auton elinkaaren aikaisista kasvihuonekaasupäästöistä. Jotta autonvaihto vähentäisi päästöjä, uuden auton pitäisi kuitenkin olla selvästi kevyempi ja energiatehokkaampi kuin edeltäjänsä.

Parhaiten autojen päästöjä saataisiin kuitenkin vähennettyä siirtymällä polttomoottoriautoista sähköautoihin.

”Hiilidioksidipäästöt saataisiin vähintään puolitettua, jos siirryttäisiin sähköautoihin. Jos sähkö tuotettaisiin uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla, ajaminen olisi jo lähes päästötöntä”, sanoo professori Jyri Seppälä Sykestä.

Esimerkiksi Tanskassa ja Israelissa suunnitellaan huomattavaa sähköautoilun lisäämistä.

”Samalla kaupunkien ilma puhdistuisi. Sähköautot eivät tuota pakokaasuja eivätkä pienhiukkaspäästöjä niin kuin polttomoottoriautot”, Seppälä sanoo.

liikenne 


Lisää aiheesta:Viite