Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Sijoittaja kävelee puistossa.
Ilmaa hinnoissa? Ilmastorahastojen sijoituskohteeksi sopivia yrityksiä on melko vähän. Mikael Ahlfors

Ilmaa hinnoissa? Ilmastorahastojen sijoituskohteeksi sopivia yrityksiä on melko vähän.

Ilmastorahastoista tuli viimein hitti Suomessakin

12.6.2008 13.47

Anna Ruohonen

Sijoita vihreään huomiseen, rahastoyhtiön mainos kehottaa. Ja yhä useampi sijoittaa: rahastoyhtiöt perustavat rivakasti uusia ilmasto- ja ympäristörahastoja.

Esimerkiksi islantilaispankki Glitnir käynnisti toukokuun lopussa uuden uusiutuvaan energiaan sijoittavan rahaston. UB Rahastoyhtiö puolestaan markkinoi uutta ympäristöteknologian yritysten osakkeisiin sijoittavaa rahastoa.

Entuudestaan rahastoyhtiöt myyvät suomalaisille piensijoittajille osuuksia kuudesta ilmastorahastosta.

Rahastosäästäminen on yleistynyt nopeasti. Kaikkiaan erilaisia rahasto-osuuksia omistaa 750 000 suomalaista kotitaloutta.

Kotimaisista ilmastorahastoista suosituin on sekä omistajien määrällä että pääomalla mitattuna OP Ilmasto, johon on Rahastoraportin mukaan laittanut rahojaa 6 000 sijoittajaa. Pääoma oli huhtikuun lopussa yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Pääomalla mitattuna seuraavaksi suurimpia ovat Evlin ja Eq:n ilmastorahastot, niiden jälkeen Handelsbankenin ja Nordean.

Suomalaispankit myyvät asiakkailleen myös sveitsiläisen rahastoyhtiön Pictet Fundsin puhtaaseen energiaan sijoittavan rahaston osuuksia. Sen keräämä pääoma on yli 400 miljoonaa euroa.

Ilmasto- ja ympäristörahastot sijoittavat kansainvälisillä osakemarkkinoilla esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimateollisuuden, biopolttoaineiden valmistuksen, vesihuollon ja jätteenkäsittelyn yritysten osakkeisiin.

”Kiinnostus ilmastorahastoihin on lisääntynyt Euroopassa. Sijoittajia kiinnostavat yritykset, joiden menestys liittyy ilmastonmuutoksen hillitsemiseen”, Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko sanoo. Hän on luonnehtinut kiinnostusta jopa buumiksi.

Yhdistys on suomalaisten sijoitusrahastoyhtiöiden yhteistyöjärjestö.

Suosion nopea kasvu on ilmastosijoittajille riski.

”Sijoituskohteeksi sopivia yrityksiä on melko vähän. Kun pieneen määrään arvopapereita tulee paljon uusia sijoituksia, on vaara, että hintoihin tulee ilmaa – vähän niin kuin vuosituhannen vaihteessa it-osakkeisiin”, Savikko arvioi.

Rahastoyhtiöt myös varoittavat, että osuuksien arvo vaihtelee nopeasti.

Savikko ennustaa ilmastorahastojen kysynnän kasvun jatkuvan. Rahastoraportin mukaan OP:n, Handelsbankenin ja Eq:n ilmastorahastojen nettomerkinnät olivatkin tammi–huhtikuussa yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Nettomerkintä tarkoittaa uusien sijoitusten ja rahastosta lunastettujen osuuksien erotusta.

ilmastonmuutos 
Viite