Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sari Poutiainen

Ympäristötyötä. Suomen luonnonsuojeluliiton talkoolaisia Vesilahdella. Budjettiesitys leikkaisi luonnonsuojeluvaroja. Sari Poutiainen

Ympäristötyötä. Suomen luonnonsuojeluliiton talkoolaisia Vesilahdella. Budjettiesitys leikkaisi luonnonsuojeluvaroja.

Kokoomus pitää vihreitä panttivankina budjettineuvotteluissa

7.8.2008 14.31

Jussi Karmala

Budjettiesitys 2009: Luonnonsuojelun varat vähenevät kolmanneksen. Ympäristöjärjestöiltä leikataan kynnet. Etelä-Suomen metsiensuojelu on lähinnä vitsi.

Vihreät ovat joutuneet hallituksessa panttivankitilanteeseen. Kokoomus ja keskusta tarjoilevat joka vuosi ympäristövihamielisiä budjetteja, joiden korjaamiseen vihreiltä ministereiltä kuluu kaikki aika. Ja kun vihreät eivät ehdi marmattaa, porvaripuolueet pääsevät mellastamaan muualla.

Valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiesityksessä luonnonsuojelun määrärahoista leikataan kolmannes, eli noin 30 miljoonaa.

Ympäristöjärjestöjen rahoitus puolestaan laskee kahdesta miljoonasta reiluun puoleentoista miljoonaan euroon. Samalla kokoomuksen valtiovarainministeri Jyrki Katainen keventää tuloverotusta 800 miljoonalla eurolla.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Paavo Arhinmäen mielestä kyseessä on tyypillinen panttivankitilanne.

”Katainen kiristää vihreät hyväksymään veronalennuksen, josta palkinnoksi vihreät saavat ympäristörahat takaisin kohdilleen.”

Vihreiden kansanedustajan Erkki Pulliaisen mukaan budjettien ympäristörahat olivat järjestään alimitoitettuja jo vihreiden edellisellä hallituskaudella vuosina 1995–2002.

”Ne lankesivat joka kerta kuin manulle illallinen. Sitten vihreiden annettiin tapella ne takaisin, minkä jälkeen kokoomus pääsi sanomaan, että saittehan te, turvat tukkoon. Suuret puolueet saivat sitten tehdä omalla politiikallaan mitä vain.”

Pulliaisen mukaan vihreät hakivat ongelmaan ratkaisua, mutta se oli ”kuin kärpäsen ininää erämaassa”.

”Niin kauan kuin haluaa olla hallitusvastuussa mihin hintaan tahansa, tähän joutuu sopeutumaan”, Pulliainen tiivistää.

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mielestä ympäristörahojen jatkuvat leikkaukset eivät liity vihreiden hallituksessa oloon. Cronberg kuitenkin myöntää, että ympäristöjärjestöjen rahojen jatkuvat leikkausyritykset vaikuttavat kokoomusjohtoisen valtiovarainministeriön kiusanteolta.

Pulliainen luonnehtii tuoretta budjettiesitystä kokoomuksen puoluetoimistolla rustatuksi.

”Olen seurannut budjetteja 40 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun koko budjetti on laadittu täysin yhden puolueen ehdoilla.”

Ympäristörahoilla pelaaminen huipentuu syksyllä, kun hallitus käsittelee keskustaministeri Mauri Pekkarisen valmistelemaa ilmasto- ja energiastrategiaa. Strategiassa haetaan keinoja päästöjen vähentämiseen. Rahantarve on sata miljoonaa euroa.

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan Eero Yrjö-Koskisen mielestä koko hallituskauden ympäristöpolitiikan onnistuminen punnitaan ilmasto- ja energiastrategiassa. Yrjö-Koskinen pelkää, että ympäristövastainen budjettiesitys vesittää koko ilmasto- ja energiastrategian.

Keskustalle ja kokoomukselle ilmasto- ja energiastrategian syöttötariffit, energiayhtiöiden ansiottomien windfall-voittojen verotus ja liikenteen päästöjen vähentäminen eivät ole helppoa nieltävää. Vihreiden onkin varauduttava panttaukseen, kiristykseen ja kiusantekoon vastaisuudessakin.

luonnonsuojelu 
Viite